Łatwe w wykonaniu, smaczne, mięciutkie bułeczki
śniadaniowe. Z podanej proporcji otrzymamy 10 bułek.
PRZEPIS NA BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
550 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
2 łyżki masła
Dodatkowo
:
1 rozmącone jajko do
posmarowania
Jak przygotować bułeczki śniadaniowe :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na
10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól,
letnie mleko, gotowy zaczyn, jajko i rozpuszczone masło. wymieszać łyżką aż
składniki się połączą. Wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5
minut. Ciasto może się lekko kleić, ale w trakcie wyrabiania samo zacznie
odchodzić do dłoni. Po wyrobieniu przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć
kuchenną ściereczka i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyciągnąć
ciasto na blat, krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (pomocna będzie
waga). Z każdego kawałka uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 minut do
napuszenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć,
studzić na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz