Smaczne, puszyste
ciasto drożdżowe z rodzynkami i słodką kruszonką. Idealne do kubka dobrej kawy
czy herbaty. Ważne, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągnąć wcześniej
z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej.
Zaczyn :
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml letniego mleka
Ciasto :
300 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
80 g rodzynek
50 g masła
1 jajko
Kruszonka :
40 g mąki pszennej
25 g zimnego masła
20 g cukru
10 g cukru z wanilią
Dodatkowo :
1 jajko
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką :
Przygotować zaczyn : w
miseczce umieścić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15
minut. Masło do ciasta rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Do większej
miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, przestudzone masło,
jajko i rodzynki. Wyrabiać mikserem z hakiem (ciasto jest klejące) przez około 4 minuty. Przełożyć ciasto z powrotem do miski,
przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym
czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (można ręką w misce), przełożyć do keksówki (25 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40-60 minut do
wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć mniej więcej do brzegów foremki).
Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki, rozetrzeć palcami w miseczce.
Roztrzepać jajko, posmarować nim wyrośniętą drożdżówkę i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia).
Wyciągnąć, studzić na kratce.
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką doskonale sprawdzi się jako deser. Najlepiej smakuje spożywane do kawy lub herbaty.
Skąd pochodzi posiłek?
Delikatne ciasto drożdżowe jest znane niemalże w każdym europejskim kraju. We Francji ogromną popularnością cieszy się brioche (słodkie pieczywo drożdżowe), podawane na śniadanie lub jako deser do herbaty i kawy. Na Majorce spożywa się ensaimady - bułeczki w kształcie ślimaków, smakiem przypominające polskie drożdżówki.
W naszym kraju placek drożdżowy występuje po wieloma postaciami. Największą popularnością cieszy się ten, z rodzynkami. W Wielkopolsce znana jest szneka - drożdżówka spiralnie skręcona, obficie polana lukrem.
Na jaką okazję przygotować ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką?
Delikatny, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny placek drożdżowy z kruszonką i rodzynkami sprawdzi się jako:
• ciasto na urodziny lub inne okazje. Jest doskonałym zamiennikiem tortów czy innych, ciężkich, kalorycznych wypieków,
• deser do herbaty lub kawy,
• przekąska w szkole czy pracy,
• zamiennik niezdrowych słodkości (wafelków czy batonów),
• element menu domowej imprezy lub spotkań w plenerze.
Przygotowanie placka zgodnie z przepisem jest proste i szybkie, nie wymaga użycia wielu składników. Dzięki temu warto wykonywać je często, na wiele okazji.
Właściwości zdrowotne
Pyszne ciasto na bazie drożdży jest uznawane za jedno z najzdrowszych oraz najmniej kalorycznych wypieków. Jest bogate w witaminy i minerały, wpierające organizm. Wykonane w domu, wg załączonego przepisu, pozytywnie wpłynie na działanie układu nerwowego. Składniki z zawartością potasu, wapnia, magnezu i cynku pomogą uzupełnić niedobory tych pierwiastków.
Komu będzie smakować?
Pyszna drożdżówka zachwyci smakiem niemal każdego. Po deser sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ze względu na niewysoką kaloryczność, jest doskonała dla osób na diecie. Podany przepis jest idealny dla osób rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Drożdżówki wykonane w domu są znacznie zdrowsze niż te, które można kupić w sklepie.
drożdżowe to chyba moje jedyne ciasto które nigdy sie nie znudzi
OdpowiedzUsuń