Pate z wątróbki drobiowej, to szybki w
przygotowaniu francuski pasztecik, który nie wymaga pieczenia. Wszystkie
składniki smażymy przez kilka minut, blendujemy, przelewamy do kokilek i
schładzamy w lodówce. Całość nie zajmie dłużej niż 20 minut! Pasztet jest
wyrazisty w smaku i dzięki sporej zawartości masła bardzo kremowy. Doskonale
smakuje z pieczywem, świeżym tymiankiem lub musztardą i ogórkiem. Z podanej
proporcji otrzymamy 4 małe kokilki.
Składniki
:
400 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g masła + ok. 8
łyżek rozpuszczonego masła
50 ml brandy lub
whiskey
1 ½ łyżeczki suszonego
tymianku
¼ łyżeczki mielonego
ziela angielskiego
sól, pieprz
Jak przygotować ekspresowy pasztecik drobiowy bez pieczenia :
Cebulę i czosnek obrać,
cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 30 g masła, wrzucić
cebulę, czosnek, suszony tymianek i mielone ziele angielskie. Smażyć na małym
ogniu przez 3-4 minuty. Dodać wątróbkę, smażyć razem przez kolejne 4 minuty, co
jakiś czas mieszając. Wątróbka powinna być usmażona, ale nadal jędrna, nie może
być twarda. Wówczas wlać alkohol. Po 1 minucie oprószyć całość solą i pieprzem,
wymieszać, ściągnąć z palnika i przełożyć do misy blendera. Dodać resztę masła
i zblendować na gładko. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Przelać do małych kokilek lub miseczek i wstawić do lodówki najlepiej na całą
noc. Po schłodzeniu wyciągnąć kokilki i każdą polać 2 łyżkami rozpuszczonego
masła. Odstawić na kilka minut aż stężeje.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz