Pulpety z kurczaka,
delikatne w smaku, można powiedzieć dietetyczne :) w lekkim sosie koperkowym
bez dodatku śmietany. Smaczne, lekkie danie dla całej rodziny, na pewno polubią
je dzieci :). Można je podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem
ulubionych warzyw.
Składniki :
600 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 bułka
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczka pieprzu
mąka do obtoczenia
Sos
:
1 l bulionu warzywnego
1 marchewka
1 pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
5 łyżek zimnej wody
Jak przygotować pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym :
Bułkę do pulpetów
namoczyć w wodzie przez 10 minut. Cebulę obrać i razem z piersiami z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki, następnie zmielić w maszynce, dodając na końcu
odciśniętą bułkę. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie
wymieszać. Nakładać masę na dużą łyżkę, obtoczyć w mące, uformować pulpeta i
układać na talerzu. Bulion zagotować, dodać do niego startą na grubych oczkach
marchew, wrzucić pulpety, gotować na średnim ogniu częściowo pod przykryciem
przez 20 minut. Wyciągnąć pulpety na talerz, do sosu dodać posiekany koperek. W
kubku wymieszać obie mąki z zimną wodą, wlać do gotującego się sosu,
jednocześnie cały czas mieszając. Gotować 1-2 minuty, posmakować, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem pulpety, zagotować, ściągnąć z
palnika.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Fit! Pulpeciki z kurczaka w lekkim sosie koperkowym (bez śmietany)
Pyszne, dietetyczne klopsy z kurczaka w lekkim sosie koperkowym to pożywna potrawa dla całej rodziny. Wykonane wg załączonego przepisu sprawdzą się jako obiad lub kolacja. Zawierają zdrowe składniki bogate w witaminy, minerały i wartości odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Skąd pochodzi posiłek?
Choć pulpety mięsne są popularne w wielu krajach Europy, Ameryki Południowej czy Azji, wersja z kurczaka, w lekkim sosie koperkowym znana jest głównie w Polsce. Danie z przepisu wykonuje się w każdym regionie naszego kraju.
Na jaką okazję przygotować pulpeciki z kurczaka w lekkim sosie?
Lekkie i smaczne danie dla całej rodziny jest doskonałym pomysłem na obiad. Dietetyczne pulpeciki z kurczaka w lekkim sosie koperkowym można spożywać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do potrawy warto dodać surówki, a całość popić zdrowym, domowym kompotem.
Właściwości zdrowotne
Danie wg przepisu składa się z wielu zdrowych składników, obfitujących w cenne właściwości odżywcze. Do wykonania potrawy niezbędny jest:
• kurczak, dostarcza organizmowi dużą ilość białka, minerały (żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas i selen) oraz witaminy z grupy B. Ponadto mięso drobiowe charakteryzuję się niską zawartością kaloryczną, dlatego danie jest doskonałe dla osób na diecie,
• koperek, który poprawia proces trawienia (pobudza perystaltykę jelit, łagodzi wzdęcia), koi bóle stawów i brzucha, działa antyoksydacyjnie (zwalcza wolne rodniki), wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz działania antystresowe,
• marchew, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzrok i wygląd skóry, przeciwdziała miażdżycy oraz wspiera produkcję kolagenu,
• cebula, bogata w witaminę C oraz substancje bakteriobójcze. Poprawia odporność i zwalcza objawy przeziębienia, wspomaga trawienie oraz działa grzybobójczo.
Komu będzie smakować?
Potrawa jest często wybierana przez wielbicieli drobiu. Doskonały smak kurczaka połączony z sosem koperkowym zachwyci każdego. Danie jest również odpowiednie dla dzieci oraz osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Pulpeciki wykonane wg przepisu są dietetyczne i bardzo zdrowe.
Umieram z głodu, a Ty takimi pysznościami kusisz! :)
OdpowiedzUsuńMłody właśnie opędzlował dwa i rozgląda się za trzecim! ;-)
OdpowiedzUsuńRobie je juz chyba z dziesiaty raz. Pyszne, mieciutkie i zdrowe. Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :), cieszę się, że tak zasmakowały! Pozdrawiam :)
Usuń