FIT! Pulpeciki z kurczaka w lekkim sosie koperkowym (bez śmietany!)

Pulpety z kurczaka, delikatne w smaku, można powiedzieć dietetyczne J w lekkim sosie koperkowym bez dodatku śmietany. Smaczne, lekkie danie dla całej rodziny, na pewno polubią je dzieci J. Można je podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem ulubionych warzyw.


PRZEPIS NA PULPECIKI Z KURCZAKA W LEKKIM SOSIE KOPERKOWYM


Składniki (18 większych pulpetów) :
600 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 bułka
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczka pieprzu
mąka do obtoczenia

Sos :
1 l bulionu warzywnego
1 marchewka
1 pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek zimnej wody

Jak przygotować pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym :
Bułkę do pulpetów namoczyć w wodzie przez 10 minut. Cebulę obrać i razem z piersiami z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, następnie zmielić w maszynce, dodając na końcu odciśniętą bułkę. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Nakładać masę na dużą łyżkę, obtoczyć w mące, uformować pulpeta i układać na talerzu. Bulion zagotować, dodać do niego startą na grubych oczkach marchew, wrzucić pulpety, gotować na średnim ogniu częściowo pod przykryciem przez 20 minut. Wyciągnąć pulpety na talerz, do sosu dodać posiekany koperek. W kubku wymieszać obie mąki z zimną wodą, wlać do gotującego się sosu, jednocześnie cały czas mieszając. Gotować 1-2 minuty, posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem pulpety, zagotować, ściągnąć z palnika. 

1 komentarz

  1. Umieram z głodu, a Ty takimi pysznościami kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń