Racuchy drożdżowe.
Puszyste i chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionej konfitury czy
dżemu. Przepis na szybszą wersję racuchów z jabłkami z dodatkiem proszku do
pieczenia i sody tutaj :). Smacznego!
PRZEPIS
NA RACUCHY DROŻDŻOWE
(ok.
20 racuchów)
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
szczypta soli
2 ½ łyżki cukru
300 ml letniego mleka
1 jajko
olej do smażenia
konfitura lub dżem do
podania
Jak zrobić racuchy drożdżowe :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić
na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy
zaczyn, mleko i jajko. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką haków przez około 5
minut. Przykryć folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny
do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać warstwę oleju, nakładać łyżką ciasto na
patelnie. Smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony
(zbyt szybko usmażone racuchy będą zarumienione na zewnątrz a w środku surowe!).
Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odsączyć z nadmiaru
tłuszczu. Podawać z ulubioną konfiturą lub dżemem.
Jak ja dawno nie jadłam racuchów! :) Narobiłaś mi smaka... Pamiętam jak robiła mi je babcia...
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie idealne! Wygladaja pysznie i sa takie puchate :-)
OdpowiedzUsuń