Jajka faszerowane
pieczarkami to klasyk wśród faszerowanych jaj. Proste i smaczne. Doskonale
sprawdzą się nie tylko od święta na wielkanocnym stole, ale również na co
dzień, na śniadanie, kolację a nawet jako zimna przekąską na imprezie.
PRZEPIS
NA JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Składniki :
4 duże jajka
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki + odrobina do posypania
2 łyżki oliwy
2-3 łyżeczki majonezu
sól, pieprz
Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami :
Pieczarki umyć, zetrzeć
na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić
pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż cała woda odparuje. Odstawić do
wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, kiedy będą ostudzone
obrać i przekroić na pół. Delikatnie wyciągnąć żółtka, rozgnieść widelcem. W
miseczce umieścić ostudzone pieczarki, żółtka, natkę pietruszki i majonez.
Wymieszać, posmakować, doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastą faszerować jajka.
Posypać odrobiną natki.
Uwielbiam takie kombinacje :) skorzystam na pewno z pomysłu :)
OdpowiedzUsuń