Smaczny i szybki w
przygotowaniu domowy obiad. Do przyrządzania sosów na zasmażce potrzeba
odrobinę wprawy, ważne, żeby nie smażyć na dużym ogniu i bardzo szybko mieszać
wlewając bulion, najlepiej używając trzepaczki rózgowej. Jajka w sosie
musztardowym najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem.
Składniki :
450 ml bulionu
warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki musztardy
sól, pieprz
jajka
Jak przygotować jajka w sosie musztardowym :
Bulion podgrzać. W
niedużym garnku na małym ogniu rozpuścić masło, wówczas dodać mąkę, szybko wymieszać
i od razu wlewać powoli (cały czas szybko mieszając, najlepiej trzepaczką
rózgową!) ciepły bulion. Po wlaniu całego płynu dodać musztardę, wymieszać,
doprowadzić do zagotowania. Pogotować 2-3 minuty, doprawić do smaku solą i
pieprzem. W razie potrzeby dodać większą ilość musztardy. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i
ziemniaczanym puree.
Świetny przepis, wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń