Klasyk wśród sosów ze
słoika J.
Jego przygotowanie jest prostsze niż może się wydawać zatem zachęcam do
zrobienia go w domu. Najlepiej smakuje z ryżem.
KURCZAK W SOSIE
SŁODKO-KWAŚNYM
(4 porcje)
Składniki :
1 większa pojedyncza pierś z
kurczaka
3 kolorowe papryki
3-4 plastry ananasa
½ puszki pędów bambusa
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm świeżego imbiru
1/3 czerwonej papryczki
chili
4 łyżki oleju
sól, pieprz
ryż
Sos
:
250 ml soku z ananasa
1 łyżka skrobi
kukurydzianej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka przecieru
pomidorowego
Jak zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym :
Wszystkie składniki na
sos, umieścić w miseczce, wymieszać, odstawić. Cebulę, czosnek i imbir obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć, imbir zetrzeć na małych oczkach,
papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę, ananasa, pędy bambusa i pierś z
kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
czosnek, imbir i papryczkę chili, smażyć przez pół minuty (na nie zbyt dużym
ogniu, bo czosnek się spali!). Dodać cebulę, smażyć kolejną minutę, dodać
paprykę, smażyć 3-4 minuty. Zgarnąć zawartość patelni na bok, wrzucić kurczaka,
oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zmieni kolor. Wymieszać z resztą składników
na patelni, dodać ananasa i pędy bambusa, po minucie wlać sos (przed wlaniem na
patelnię koniecznie jeszcze raz wymieszać!). Gotować 1-2 minuty aż sos
zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz