Pyszne, słodkie
cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z
dzieciństwa :). Szybko rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w
piekarniku! :)
PRZEPIS
NA MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE
(25
sztuk)
Składniki
:
125 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1
cytryny
75 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
cukier perlisty do
posypania
Jak
zrobić maślane ciasteczka cytrynowe :
Na blat przesiać mąkę,
dodać proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny i masło. Kroić nożem na
bardzo małe kawałki. Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtko i
zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na
grubość około 4 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Posypać cukrem perlistym. Piec w temperaturze 180 stopni przez
koło 10 minut. Wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz