Maślane ciasteczka cytrynowe

Pyszne, słodkie cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z dzieciństwa :). Szybko rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w piekarniku! :)

maslane ciasteczka cytrynowe

PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE
(25 sztuk)


Składniki :
125 g mąki pszennej
1/3  łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
75 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
cukier perlisty do posypania


Jak zrobić maślane ciasteczka cytrynowe :
Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny i masło. Kroić nożem na bardzo małe kawałki. Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem perlistym. Piec w temperaturze 180 stopni przez koło 10 minut. Wyciągnąć i wystudzić na kratce. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz