Pyszny, sycący i pełen smaku pasztet z zielonej
soczewicy, warzyw i pieczarek. Doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian.
Świetnie smakuje z dobrym pieczywem oraz świeżym lub kiszonym ogórkiem.
PRZEPIS NA PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY
Składniki :
200 g zielonej
soczewicy
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
½ pora
2 cebule
3 ząbki czosnku
150 g pieczarek
3 duże jajka
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
3 ziarna ziela
angielskiego
3 ziarna czarnego
pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
ziołowego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki
sól, pieprz
garść pestek dyni
Jak przygotować pasztet z zielonej soczewicy :
Soczewice przepłukać,
wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać szczyptę soli. Gotować do miękkości.
Odcedzić, odstawić do przestudzenia. Marchew, pietruszkę, seler i por obrać i włożyć
do dużego garnka. Dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy.
Zalać 4 litrami wody. Doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać 1 ½ płaskiej łyżki
soli i gotować przez 35-40 minut. Warzywa wyciągnąć i odstawić do
przestudzenia. Pozostały wywar warzywny można użyć do ugotowania zupy lub
zamrozić. Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w dużą kostkę, czosnek w
plastry. Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju, wrzucić cebule i czosnek, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez kilka
minut aż cebula i czosnek ładnie się zarumienią. Przełożyć na talerz, odstawić.
Na patelnię wrzucić pieczarki, smażyć co jakiś czas mieszając aż pieczarki się
zarumienią. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem, dołożyć do cebuli i
czosnku. W maszynce do mielenia na drobnych oczkach zmielić : soczewicę,
marchew, pietruszkę, seler, por, cebule, czosnek i pieczarki. Do masy dodać
majeranek, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę, sos sojowy oraz sól i pieprz do
smaku. Dokładnie wymieszać, posmakować i w razie potrzeby doprawić solą i
pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Przełożyć do jednorazowej foremki o wymiarze około 20x10
cm. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Posypać nimi wierzch pasztetu. Piec
w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wyciągnąć, ostudzić i wstawić do
lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc!).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz