Prosta i szybka w
przygotowaniu sałatka makaronowa z brokułem gotowanym na parze, z jajkami, wędzonym
łososiem i dressingiem musztardowym. Dobra na ciepło i na zimno. Można zabrać
ją w pudełku do pracy, na wyjazd (dressing należy zabrać osobno w małym
słoiczku, wymieszać i polać bezpośrednio przed jedzeniem).
150 g makaronu cesarecce
lub świderki
1 brokuł
2 jajka
3-4 plastry wędzonego
łososia
Dressing
:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę makaronową z brokułem i jajkiem :
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze (lekko
posolić i gotować około 10 minut). Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na
cztery części. Łososia porwać na mniejsze kawałki. Przygotować dressing :
wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać (najlepiej
trzepaczką rózgową). Ugotowany i odcedzony makaron nałożyć do miseczek. Dodać
brokuł, jajko i wędzonego łososia. Całość polać dressingiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz