Sałatka z kaszą
jaglaną, łososiem wędzonym, pomidorkami i oliwkami z dodatkiem cytrynowego
dressingu. Zdrowa, lekka, smaczna i szybka w przygotowaniu.
Składniki :
100 g kaszy jaglanej
200 ml bulionu
warzywnego lub wody
50 g wędzonego łososia
w plastrach
½ czerwonej cebuli
garść pomidorków
koktajlowych
garść zielonych oliwek
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
Dressing
:
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Jak przygotować sałatkę z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem :
Kaszę przepłukać na
sicie najpierw pod zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Przesypać do
garnka, zalać 200 ml wody lub bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu pod
przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną odstawić do wystygnięcia. Łososia
porwać w dłoniach na mniejsze kawałki, cebulę obrać i pokroić w kostkę,
pomidorki poprzekrawać na pół. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić
w szklance i dokładnie wymieszać. Kaszę jaglaną przesypać do dwóch miseczek,
dodać łososia, cebulę, pomidorki, oliwki i posiekaną natkę, wymieszać. Polać
dressingiem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz