Sernik królewski to jeden
z najlepszych serników! Masę serową wykładamy na ciemne, kruche ciasto, a
wierzch posypujemy kakaową kruszonką. To doskonałe ciasto na co dzień i od
święta!
400 g mąki pszennej lub
krupczatki
150 g cukru pudru
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 łyżki śmietany kwaśnej
w kubku 18%
3 łyżki zimnej wody
Masa
serowa :
1 kg twarogu
półtłustego lub tłustego
200 g śmietany kwaśnej w
kubku 18%
5 jajek
200 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Jak przygotować sernik królewski :
Najpierw przygotować ciasto
kruche : na blat przesiać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać zimne
masło i kroić nożem na bardzo małe kawałki. Wówczas zgarnąć wszystko razem,
zrobić wgłębienie i dodać śmietanę oraz zimną wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w
folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Wyciągnąć z lodówki składniki na
masę twarogową, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Kiedy ciasto się schłodzi przygotować masę
serową. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia na drobnych oczkach.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na średnich obrotach aż
wszystko dobrze się połączy. Blachę o wymiarze 35x25 wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto z lodówki podzielić na dwie równe części. Jedną wylepić dno
formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na surowe ciasto wylać masę
twarogową. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Po 60 minutach sprawdzić czy
sernik jest już upieczony : delikatnie poruszyć blachą lub dotknąć brzegu
ciasta i środka. Środek zawsze będzie bardziej miękki, ale nie powinien być
zbyt luźny. Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi
drzwiczkami przez 15 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schować
do lodówki na kilka godzin (najlepiej cała noc).
Najlepszy, pieke co tydzien, rodzina I znajomi zachwyceni 😋😋
OdpowiedzUsuń