(3-4 porcje)
Kurczaka pokroić na
mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać, czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę
i paprykę pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek,
imbir i cebulę, smażyć przez 1 minutę, dodać pastę curry, smażyć pół minuty, wrzucić
kurczaka, smażyć aż zmieni kolor. Wówczas wlać mleczko kokosowe i wodę, dodać fasolkę,
sos rybny, cukier i sok z limonki. Zmniejszyć ogień, doprowadzić do
zagotowania, następnie gotować przez około 7 minut (aż fasolka zacznie
mięknąć). Wówczas dodać czerwoną paprykę i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
Warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne, nie rozgotowane. Posmakować i w
razie potrzeby doprawić jeszcze sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawać z
ryżem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń