Smaczna, prosta,
kremowa zupa z podsmażonych na oliwie i maśle porów i ziemniaków.
PRZEPIS
NA KREM POROWO-ZIEMNIACZANY
3 duże pory
3 średnie ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo
:
grzanki, ser feta,
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować krem porowo-ziemniaczany :
Odciąć zielone liście w
porach, obrać z pierwszej warstwy i opłukać. Pokroić na średniej grubości
plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i
masło, wrzucić por, zmniejszyć ogień i smażyć przez kilka minut aż cały
zmięknie. Dodać ziemniaki, wlać bulion, doprawić szczyptą soli i pierzu. Doprowadzić
do zagotowania, gotować na niedużym ogniu przez około 10-15 minut (aż ziemniaki
zmiękną). Wówczas ściągnąć z palnika, zblendować na gładko, doprawić do smaku
solą i pieprzem. Podawać z grzankami, pokruszonym serem feta i posiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz