Przepis na brownie
idealne! Klasyczne amerykańskie ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Uzależniające!
:) :)
PRZEPIS
NA BROWNIE
Składniki
:
200 g gorzkiej
czekolady
230 g masła
3 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii
250 g cukru
140 g mąki pszennej
szczypta soli
Jak zrobić brownie :
Jajka powinny być w
temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnku, rozpuścić na małym ogniu.
Dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż się rozpuści, ściągnąć z palnika
i odstawić. Do dużej miski wbić jajka, ubijać mikserem na wysokich obrotach
stopniowo dodając cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minut. Po dodaniu
całego cukru miksować jeszcze przez chwilę. Masa powinna być jasna i puszysta.
Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Krótko zmiksować na
najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy,
ponownie krótko zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę i sól,
delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-50
minut. Wyciągnąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.
Uwielbiam Brownie w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuń