Brownie – najlepszy przepis!

Przepis na brownie idealne! Klasyczne amerykańskie ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Uzależniające! :) :)

brownie przepis na ciasto mocno czekoladowe

PRZEPIS NA BROWNIE


Składniki :
200 g gorzkiej czekolady
230 g masła
3 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g cukru
140 g mąki pszennej
szczypta soli


Jak zrobić brownie :
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnku, rozpuścić na małym ogniu. Dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż się rozpuści, ściągnąć z palnika i odstawić. Do dużej miski wbić jajka, ubijać mikserem na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minut. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę. Masa powinna być jasna i puszysta. Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie krótko zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodać mąkę i sól, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-50 minut. Wyciągnąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.

1 komentarz