Ciasteczka owsiano-kokosowe ANZAC


Ciasteczka AZAC to ciasteczka z historią. Pochodzą z Australii i Nowej Zelandii (nazwa pochodzi od Austalian and New Zealand Army Corps), gdzie wypiekano je dla żołnierzy walczących podczas I wojny światowej. Przepis na nie został opracowany tak, żeby ciasteczka przetrwały długą podróż i długo utrzymywały świeżość. Smakują wspaniale! Pięknie pachną kokosem i karmelem. Przy ich przygotowaniu koniecznie użyjcie miodu gryczanego to on nadaje im ten piękny zapach i lekko karmelowy smak! 


ciasteczka-owsiano-kokosowe-anzac


PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANO-KOKOSOWE ANZAC



Składniki (ok. 25 szt.) :
130 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
130 g masła
90 g miodu gryczanego
½ łyżeczki sody
1 łyżka gorącej wody


Jak zrobić ciasteczka owsiano-kokosowe ANZAC :
Do miski wsypać mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać. W małym garnku umieścić masło i miód. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Do małej miseczki lub kubka wsypać sodę, dodać łyżkę gorącej wody, wymieszać i dodać do masła z miodem, wymieszać. Następnie masło z miodem i sodą dodać do suchych składników, wymieszać łyżką. Z ciasta formować małe kulki, układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać formując okrągłe ciasteczka. Piec w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez około 15 minut. Studzić na kratce.

2 komentarze

  1. KIedyś je piekłam ale trochę inne proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsiankę z kokosem, więc te ciasteczka to idealnie mój smak :)

    OdpowiedzUsuń