Ciasteczka AZAC to
ciasteczka z historią. Pochodzą z Australii i Nowej Zelandii (nazwa pochodzi od
Austalian and New Zealand Army Corps), gdzie wypiekano je dla żołnierzy
walczących podczas I wojny światowej. Przepis na nie został opracowany tak,
żeby ciasteczka przetrwały długą podróż i długo utrzymywały świeżość. Smakują
wspaniale! Pięknie pachną kokosem i karmelem. Przy ich przygotowaniu koniecznie
użyjcie miodu gryczanego to on nadaje im ten piękny zapach i lekko karmelowy
smak!
PRZEPIS
NA CIASTECZKA OWSIANO-KOKOSOWE ANZAC
Składniki
(ok. 25 szt.) :
130 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g płatków owsianych
100 g wiórków
kokosowych
130 g masła
90 g miodu gryczanego
½ łyżeczki sody
1 łyżka gorącej wody
Jak
zrobić ciasteczka owsiano-kokosowe ANZAC :
Do miski wsypać mąkę,
cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać. W małym garnku umieścić masło
i miód. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Do
małej miseczki lub kubka wsypać sodę, dodać łyżkę gorącej wody, wymieszać i
dodać do masła z miodem, wymieszać. Następnie masło z miodem i sodą dodać do
suchych składników, wymieszać łyżką. Z ciasta formować małe kulki, układać je
na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać formując okrągłe
ciasteczka. Piec w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez około 15
minut. Studzić na kratce.
KIedyś je piekłam ale trochę inne proporcje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę z kokosem, więc te ciasteczka to idealnie mój smak :)
OdpowiedzUsuń