Dzisiaj przepis na
pyszne, domowe drożdżówki z malinami i kruszonką. Kwaskowość malin idealnie
równoważy słodka kruszonka. Są mięciutkie i pełne owoców (mieści się ich tam
naprawdę sporo! :)). To moje drożdżówki numer 1. Z podanej proporcji otrzymacie
10 drożdżówek. Polecam! Smacznego! :)
PRZEPIS
NA DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ
Zaczyn
:
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
Ciasto
:
525 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g masła
1 jajko
Kruszonka
:
70 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Dodatkowo
:
2 szklanki mrożonych
malin
1 jajko
Jak
zrobić domowe drożdżówki z malinami i kruszonką :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15
minut. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę,
dodać szczyptę soli, gotowy zaczyn, ostudzone masło i 1 jajko. Mieszać łyżką aż
składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 5
minut. Z powrotem przełożyć je do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić
na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć na blat i podzielić na 10 równych części.
Z każdej uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią.
Następnie w każdej zrobić wgłębienie na maliny : wziąć szklankę o pasującej
średnicy, przyłożyć na środku kulki i docisnąć tak, żeby zrobiło się wgłębienie
(wgłębienie powinno być prawie do samej blachy, żeby maliny nie wyszły! ) Można
później poprawić wgłębienie palcami i wymodelować kształt drożdżówki, żeby
brzeg był mniej więcej równy. Brzegi drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka
roztrzepanym jajkiem. Do wgłębień wsadzić maliny. Przygotować kruszonkę : składniki
umieścić w misce i rozetrzeć między palcami. Następnie gotową kruszonką posypać
drożdżówki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie
się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Oj takie drożdżówki to smak dzieciństwa. Jeszcze ciepłe mleko do tego :))
OdpowiedzUsuńMogę zapytać, ile kalorii ma jedną drożdżówka ? 😊 Tak mniej więcej.
OdpowiedzUsuń