Focaccia to rodzaj włoskiego
pieczywa. Jego podstawą jest ciasto identyczne do tego, które przygotowuję się
na pizzę, jednak jest grubsza i bardziej puszysta od pizzy. Można ją
przygotować na przykład z karmelizowaną cebulą. Doskonale smakuje maczana w
dobrej oliwie lub odrobinie octu balsamicznego!
PRZEPIS NA FOCACCIE Z CEBULĄ
Zaczyn
:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
Dodatkowo
:
4 duże cebule
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak przygotować focaccie z cebulą :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić
na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, 200
ml letniej wody i 1 łyżkę oliwy. Mieszać łyżką, następnie przełożyć ciasto na
blat i wyrabiać ręcznie przez 5-6 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć
folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie
przygotować składniki na wierzch focaccii : obrać cebule i pokroić w piórka. Na
patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu.
Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż cebula ładnie się zarumieni
(przez około 15 minut), pod koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić solą
i pieprzem, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez
chwilę, następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przełożyć na blachę z
piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno zająć całą
powierzchnię standardowej blachy z piekarnika. Na wierzch równomiernie wyłożyć
podsmażoną cebulę. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz