Focaccia z cebulą


Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jego podstawą jest ciasto identyczne do tego, które przygotowuję się na pizzę, jednak jest grubsza i bardziej puszysta od pizzy. Można ją przygotować na przykład z karmelizowaną cebulą. Doskonale smakuje maczana w dobrej oliwie lub odrobinie octu balsamicznego!


focaccia-z-karmelizowana-cebula


PRZEPIS NA FOCACCIE Z CEBULĄ


Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
1 łyżka oliwy

Dodatkowo :
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz


Jak przygotować focaccie z cebulą :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, 200 ml letniej wody i 1 łyżkę oliwy. Mieszać łyżką, następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez 5-6 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki na wierzch focaccii : obrać cebule i czosnek, cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. smażyć co jakiś czas mieszając aż cebula się ładnie zarumieni, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez chwilę, następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno zająć prawie całą powierzchnię standardowej blachy z piekarnika. Na wierzch równomiernie wyłożyć podsmażoną cebulę z czosnkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz