Lekka i kolorowa
sałatka z kaszą kuskus i szparagami. Sprawdzi się na szybki lunch czy kolację,
można ją przygotować również jako sałatkę do grilla. Krótko przesmażone na oliwie
i maśle szparagi są nadal chrupiące i świetnie współgrają z soczystymi
pomidorkami i słonym serem feta.
PRZEPIS
NA LEKKĄ SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI
Składniki
(2 porcje) :
100 g kaszy kuskus
500 g zielonych
szparagów
200 g pomidorków
koktajlowych
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól
Dressing
:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Jak
przygotować lekka sałatkę ze szparagami :
Szparagi przepłukać pod
bieżącą wodą. Odłamać twardą końcówkę (wystarczy wygiąć szparaga, sam złamie
się w odpowiednim miejscu). Końcówki wyrównać nożem. Pokroić szparagi na
mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać wyciśnięty ząbek
czosnku, wrzucić szparagi. Oprószyć odrobiną soli. Smażyć 4-5 minut, co jakiś
czas mieszając, odstawić. Kuskus przygotować według informacji na opakowaniu.
Pomidorki umyć i poprzekrawać na pół. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować
dressing : wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce lub kubku. Do dwóch
miseczek nałożyć kuskus, dodać szparagi i pomidorki, wymieszać. Posypać serem
feta i polać dressingiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz