Lekka sałatka ze szparagami


Lekka i kolorowa sałatka z kaszą kuskus i szparagami. Sprawdzi się na szybki lunch czy kolację, można ją przygotować również jako sałatkę do grilla. Krótko przesmażone na oliwie i maśle szparagi są nadal chrupiące i świetnie współgrają z soczystymi pomidorkami i słonym serem feta.


salatka-ze-szparagami-i-kuskusem


PRZEPIS NA LEKKĄ SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI


Składniki (2 porcje) :
100 g kaszy kuskus
500 g zielonych szparagów
200 g pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól

Dressing :
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz


Jak przygotować lekka sałatkę ze szparagami :
Szparagi przepłukać pod bieżącą wodą. Odłamać twardą końcówkę (wystarczy wygiąć szparaga, sam złamie się w odpowiednim miejscu). Końcówki wyrównać nożem. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, wrzucić szparagi. Oprószyć odrobiną soli. Smażyć 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, odstawić. Kuskus przygotować według informacji na opakowaniu. Pomidorki umyć i poprzekrawać na pół. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing : wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce lub kubku. Do dwóch miseczek nałożyć kuskus, dodać szparagi i pomidorki, wymieszać. Posypać serem feta i polać dressingiem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz