Minestrone


Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. Pyszna, gęsta, pełna warzyw! Polecam podawać ją z bazyliowym pesto, które doskonale podkręca jej smak J.


wloska-zupa-jarzynowa-minestrone-posmakujto


 PRZEPIS NA MINESTRONE


Składniki (4 porcje) :
1 ½ l wywaru warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 duża marchewka
1 cukinia
½ puszki krojonych pomidorów
70 g drobnego makaronu, np. małe muszelki
oliwa
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo :
parmezan
pesto z bazylii

Jak przygotować minestrone :
Cebulę, czosnek i marchew obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i marchew  w plastry, Seler naciowy drobno posiekać. Cukinię pokroić na grubsze plastry, następnie przekroić na cztery. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, seler naciowy i marchew. Smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut. Dodać pomidory i makaron, zalać ciepłym wywarem, dodać dużą szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu, doprowadzić do zagotowania. Gotować 3 minuty, dodać cukinię, gotować jeszcze około 3-5 minut, aż cukinia zmięknie. Nakładać do miseczek, dodać pesto do smaku i posypać parmezanem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz