All’arrabiatta to
pikantny, pomidorowy, włoski sos do makaronu, przygotowywany na bazie
podsmażonej na oliwie papryczki chili i czosnku. Jest szybki w przygotowaniu,
tani i niezwykle smaczny. Zdecydowanie mój numer 1 wśród sosów do makaronu :).
Bardzo polecam! :)
PRZEPIS
NA PENNE ALL’ARRABBIATA
(2 porcje)
Składniki :
250 g makaronu penne
500 g passaty
pomidorowej
1 duża czerwona
papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól
parmezan lub grana
padano
natka pietruszki do
posypania
Jak przygotować penne all’arrabiatta :
Papryczkę chili
przekroić na pół (odciąć gałązkę) i drobno posiekać (razem z nasionami!).
Czosnek wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną
papryczkę chili i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 1 minutę (zbyt duży
ogień sprawi, że czosnek się spali!), następnie wlać passatę, dodać natkę
pietruszki i cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Na
koniec doprawić do smaku solą, odstawić. Makaron ugotować według informacji na
opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do ugotowanego sosu, mieszać przez 30 sekund.
Nałożyć na talerze, posypać odrobiną posiekanej natki i startym parmezanem lub
grana padano.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz