Pesto z natki pietruszki


Pesto można przygotować właściwie z każdej zieleniny (i nie tylko!). Widziałam już pesto z jarmużu, z liści rzodkiewki, z liści kalarepy a nawet z pokrzywy. Dzisiaj podaję przepis na jedno z moich ulubionych a mianowicie pesto z natki pietruszki. Ten zielony sos jest niezwykle aromatyczny, doskonale pasuje do makaronu czy jako dodatek do grzanek. Poniżej przypominam przepisy na :



pesto-z-natki-pietruszki


PRZEPIS NA PESTO Z NATKI PIETRUSZKI


Składniki :
pęczek natki pietruszki
2 łyżki pestek dyni
½ ząbka czosnku
2 łyżki startego parmezanu
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
5 łyżek oliwy
szczypta soli


Jak zrobić pesto z natki pietruszki :
W malakserze umieścić listki natki pietruszki, uprażone pestki dyni, wyciśnięty czosnek, parmezan, skórkę z cytryny, oliwę i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Posmakować, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli.

1 komentarz