Kolejna propozycja na
pulpety. Tym razem pulpeciki w pysznym, kremowym sosie pomidorowo-koperkowym. To
danie, które na pewno zasmakuje dzieciom J. Można je podawać
z ziemniakami lub makaronem. Dobrze smakuje z ogórkami konserwowymi lub
kiszonymi. Przy okazji przypominam przepisy na :
PRZEPIS
NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-KOPERKOWYM
Składniki
(ok. 20 pulpetów) :
800 g mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
pulpetów
olej do smażenia
Sos
pomidorowo-koperkowy :
1 l bulionu warzywnego
3 ½ łyżki przecieru
pomidorowego
50 ml śmietanki
kremówki
2 łyżki posiekanego
koperku
sól
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
Jak
przygotować pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym :
Mięso przełożyć do
miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, bułkę
tartą oraz 1 ½ płaskiej łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Formować pulpety i
układać na dużym talerzu. Następnie obtoczyć w mące i smażyć z obu stron aż się
zarumienią. W garnku podgrzać bulion, włożyć do niego usmażone pulpety. Gotować
na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągnąć pulpety na duży
talerz. Do gotującego się bulionu dodać przecier, wymieszać i zagotować, następnie
dodać śmietankę i koperek. Doprawić do smaku solą. Do kubka wsypać obie mąki
dodać 4 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszać (tak, żeby nie było grudek!) i
wlać do gotującego się sosu ciągle go mieszając. Zagotować, włożyć z powrotem pulpety,
gotować jeszcze 1-2 minuty, ściągnąć z palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz