Sałatka z selerem konserwowym, szynką, ananasem i kukurydzą

Przygotowanie tej sałatki zajmuje 10 minut! Jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Jak wszystkie majonezowe sałatki świetnie sprawdzi się na domowych imprezach, na pewno szybko zniknie :).  Można ją przygotować również na szybką kolację albo do zabrania w pudełku do pracy. Jest dość sycąca. Polecam!

salatka z selerem konserwowym szynka ananasem kukurydza

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SELEREM KONSERWOWYM
(6 porcji)


Składniki :
1 słoiczek selera konserwowego
4 jajka
75 g szynki
4 krążki ananasa
1 mała puszka kukurydzy
garść żółtego sera startego na dużych oczkach
majonez


Jak ugotować sałatkę z selerem konserwowym :
Jajka ugotować na twardo. Obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler konserwowy i kukurydzę odsączyć. Seler, szynkę i ananasa pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski razem z jajkami. Dodać kukurydzę, ser i majonez (ilość wedle uznania). Dokładnie wymieszać.

Skąd pochodzi posiłek?

Wszystko zaczęło się od francuskiej macédoine, czyli po prostu sałatki z pokrojonych w kostkę warzyw lub owoców. Ta z kolei dała początek naszej tradycyjnej jarzynowej, święcącej triumfy w okresie PRL-u. Pierwotnie wykonywana z warzyw wyjętych z rosołu, od lat dziewięćdziesiątych zaczęła mocno ewoluować. Dodawano do niej m.in. kukurydzę, jabłko, cebulę, ryż czy ananasa. Na kanwie tych wariacji powstała właśnie popularna dzisiaj sałatka selerowa, łącząca wytrawny smak ze słodkim akcentem.

Na jaką okazję przygotować sałatkę z selerem konserwowym?

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka selerowa z szynką smakuje dobrze o każdej porze. Jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, ale sprawdzi się także jako samodzielny posiłek – śniadanie, kolacja albo podwieczorek. Można ją jeść w towarzystwie mięsnych potraw albo po prostu z dodatkiem pieczywa. Zapakowana na wynos z pewnością umili dzień spędzany w pracy. Ta pyszna sałatka to także stały bywalec wielkanocnych i bożonarodzeniowych stołów, bez wątpienia zostanie zjedzona w pierwszej kolejności!

Właściwości zdrowotne

Przepis na tę sałatkę to dobra okazja na przemycenie do jadłospisu selera, a tym samym jego zdrowotnych właściwości. Korzenne warzywo oprócz tego, że zawiera mnóstwo witaminy C (więcej niż cytrusy), to jeszcze ułatwia przemianę materii. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, likwiduje zaparcia i działa moczopędnie. To w połączeniu z jego niskokalorycznością sprawia, że jest ono bardzo chętnie stosowane w różnego rodzaju dietach odchudzających.

Komu będzie smakować?

Jeżeli przejadła Ci się już tradycyjna sałatka jarzynowa, koniecznie spróbuj wersji z selerem konserwowym, szynką, ananasem i kukurydzą! To połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy do selera podchodzą z dozą niepewności. Żaden składnik nie wybija się na pierwszy plan, ich mieszanka tworzy razem nowy, niepowtarzalny smak. Taka sałatka jest również idealnym daniem dla osób, które lubią dobrze zjeść, ale nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Przygotujesz ją w naprawdę ekspresowym tempie!

4 komentarze

  1. znam i bardzo lubię tą sałatkę, jest przepyszna. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, co prawda nie występowała u mnie z kukurydza, ale wszystko do nadrobienia, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sałatki zawsze mam apetyt :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń