Skąd pochodzi posiłek?
Wszystko zaczęło się od francuskiej macédoine, czyli po prostu sałatki z pokrojonych w kostkę warzyw lub owoców. Ta z kolei dała początek naszej tradycyjnej jarzynowej, święcącej triumfy w okresie PRL-u. Pierwotnie wykonywana z warzyw wyjętych z rosołu, od lat dziewięćdziesiątych zaczęła mocno ewoluować. Dodawano do niej m.in. kukurydzę, jabłko, cebulę, ryż czy ananasa. Na kanwie tych wariacji powstała właśnie popularna dzisiaj sałatka selerowa, łącząca wytrawny smak ze słodkim akcentem.
Na jaką okazję przygotować sałatkę z selerem konserwowym?
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka selerowa z szynką smakuje dobrze o każdej porze. Jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, ale sprawdzi się także jako samodzielny posiłek – śniadanie, kolacja albo podwieczorek. Można ją jeść w towarzystwie mięsnych potraw albo po prostu z dodatkiem pieczywa. Zapakowana na wynos z pewnością umili dzień spędzany w pracy. Ta pyszna sałatka to także stały bywalec wielkanocnych i bożonarodzeniowych stołów, bez wątpienia zostanie zjedzona w pierwszej kolejności!
Właściwości zdrowotne
Przepis na tę sałatkę to dobra okazja na przemycenie do jadłospisu selera, a tym samym jego zdrowotnych właściwości. Korzenne warzywo oprócz tego, że zawiera mnóstwo witaminy C (więcej niż cytrusy), to jeszcze ułatwia przemianę materii. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, likwiduje zaparcia i działa moczopędnie. To w połączeniu z jego niskokalorycznością sprawia, że jest ono bardzo chętnie stosowane w różnego rodzaju dietach odchudzających.
Komu będzie smakować?
Jeżeli przejadła Ci się już tradycyjna sałatka jarzynowa, koniecznie spróbuj wersji z selerem konserwowym, szynką, ananasem i kukurydzą! To połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy do selera podchodzą z dozą niepewności. Żaden składnik nie wybija się na pierwszy plan, ich mieszanka tworzy razem nowy, niepowtarzalny smak. Taka sałatka jest również idealnym daniem dla osób, które lubią dobrze zjeść, ale nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Przygotujesz ją w naprawdę ekspresowym tempie!
znam i bardzo lubię tą sałatkę, jest przepyszna. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZnam, co prawda nie występowała u mnie z kukurydza, ale wszystko do nadrobienia, pycha:)
OdpowiedzUsuńNa sałatki zawsze mam apetyt :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń