Sajgonki z warzywami


Sajgonki z warzywami to danie inspirowane kuchnia azjatycką. Ich przygotowanie jest proste : najpierw należy krótko przesmażyć warzywa, połączyć z makaronem ryżowym i zawijać w papier ryżowy. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Należy podawać je z sosem sojowym lub innym ulubionym azjatyckim sosem, np. słodko-pikantnym sosem chili.


sajgonki-z-warzywami-spring-rolls


PRZEPIS NA SAJGONKI Z WARZYWAMI


Składniki :
ok. 20 sztuk papieru ryzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
1 kapusta pekińska
½ łyżeczki płatków chili
sok z ½ limonki
100 g makaronu ryżowego
sól
sos sojowy
olej

JAK PRZYGOTOWAĆ SAJGONKI Z WARZYWAMI :
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, marchew i paprykę  w słupki. Z kapusty pekińskiej ściągnąć wierzchnie liście, resztę kapusty pokroić. Makaron ryżowy przygotować według informacji z opakowania. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i płatki chili, po minucie dodać marchew. Po około 2-3 minutach wrzucić paprykę. Warzywa oprószyć duża szczyptą soli. Kiedy marchew i papryka zmiękną (nadal powinny być chrupkie!) dodać kapustę pekińską. Smażyć jeszcze chwilę, aż kapusta lekko zwiędnie. Całość polać odrobiną sosu sojowego i sokiem z ½ limonki. Warzywa z patelni dodać do gotowego makaronu ryżowego. Wymieszać, posmakować w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym lub sokiem z limonki. Papier ryżowy przygotować według informacji z opakowania. Jednorazowo przygotowujemy 1 arkusz papieru (zazwyczaj trzeba zamoczyć go na kilka sekund w letniej wodzie), kładziemy na duży talerz, nakładamy farsz i delikatnie zawijamy jak krokieta. Podajemy z sosem sojowym.

1 komentarz