Sos pieczarkowy


Klasyczny sos pieczarkowy na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem cebuli, czosnku i natki pietruszki. Pyszny, kremowy sos, który pasuje prawie do wszystkiego! Świetnie smakuje z makaronem, kaszą, ziemniakami, mięsem, wege kotletami czy plackami ziemniaczanymi.


sos-pieczarkowy


PRZEPIS NA SOS PIECZARKOWY


Składniki :
250 ml śmietanki kremówki
100 g małych pieczarek
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Jak zrobić sos pieczarkowy :
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, po 1 minucie dodać pieczarki, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć kilka minut aż pieczarki przestaną być surowe. Wówczas wlać śmietankę i wsypać pietruszkę. Doprowadzić do zagotowania, doprawić solą i pieprzem do smaku, po 1 minucie ściągnąć z ognia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz