Klasyczny sos
pieczarkowy na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem cebuli, czosnku i natki
pietruszki. Pyszny, kremowy sos, który pasuje prawie do wszystkiego! Świetnie
smakuje z makaronem, kaszą, ziemniakami, mięsem, wege kotletami czy plackami
ziemniaczanymi.
PRZEPIS
NA SOS PIECZARKOWY
Składniki
:
250 ml śmietanki
kremówki
100 g małych pieczarek
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
2 łyżki oliwy
kilka kropli sosu
sojowo-grzybowego (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka maki
ziemniaczanej (opcjonalnie)
sól, pieprz
Jak
zrobić sos pieczarkowy :
Pieczarki umyć, pokroić
w plastry. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek
wycisnąć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek, po 1
minucie dodać pieczarki, oprószyć dużą szczypta soli i pieprzu. Smażyć kilka
minut aż pieczarki przestaną być surowe. Wówczas wlać śmietankę (oraz sos
sojowy, jeśli używamy) i wsypać pietruszkę. Doprowadzić do zagotowania,
doprawić do smaku solą i pieprzem, po 1 minucie ściągnąć z palnika. Sos można
zagęścić : 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z niewielką ilością
zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Doprowadzić
do zagotowania i ściągnąć z palnika.
Ja nie dałabym soli na pieczarki na samym początku, bo wtedy nie puszczą tyle wody. Na końcu dałabym sól.Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńMożna dać na początku i po prostu odparować, jeśli pieczarki puszczą dużo wody :), można też posolić na końcu :). Pozdrawiam!
Usuń