Włoska sałatka makaronowa


Pyszna, sycąca sałatka makaronowa, pełna warzyw! Wspaniale pachnie oliwą, serem i warzywami. Do jej przygotowania użyłam mrożonej fasolki i groszku, ale w sezonie oczywiście korzystajcie ze świeżych! Smacznego!


wloska-salatka-makaronowa-z-pomidorkami-koktajlowymi-fasolka-groszkiem-mini-mozzarella


PRZEPIS NA WŁOSKĄ SAŁATKE MAKARONOWĄ



Składniki (2 porcje) :
150 g makaronu małe muszelki
200 g pomidorków koktajlowych
150 g zielonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego zielonego groszku
1 mała szalotka
1 małe opakowanie mini mozzarelli
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
parmezan



Jak zrobić włoską sałatkę makaronową :
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą, przesypać do dużej miski, polać 2 łyżkami oliwy i wymieszać. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wrzucić do małej miski. Szalotkę obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry, dodać do pomidorków razem z odsączoną mozzarellą. Polać 4 łyżkami oliwy, oprószyć odrobiną soli i pieprzu oraz suszonym majerankiem, wymieszać. Fasolkę szparagową (użyłam mrożonej) ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie. Pod koniec gotowania fasolki wrzucić mrożony groszek (wystarczy mu minuta w gorącej wodzie). Odcedzić, przelać zimną wodą dodać do makaronu (ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki). Dodać pomidorki z mozzarellą, dokładnie wymieszać. Nałożyć do miseczek, posypać odrobiną startego parmezanu. W razie potrzeby polać większą ilością oliwy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz