Pyszna, sycąca sałatka
makaronowa, pełna warzyw! Wspaniale pachnie oliwą, serem i warzywami. Do jej
przygotowania użyłam mrożonej fasolki i groszku, ale w sezonie oczywiście
korzystajcie ze świeżych! Smacznego!
PRZEPIS
NA WŁOSKĄ SAŁATKE MAKARONOWĄ
Składniki
(2 porcje) :
150 g makaronu małe
muszelki
200 g pomidorków
koktajlowych
150 g zielonej fasolki
szparagowej
100 g mrożonego zielonego
groszku
1 mała szalotka
1 małe opakowanie mini mozzarelli
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka suszonego
majeranku
sól, pieprz
parmezan
Jak
zrobić włoską sałatkę makaronową :
Makaron ugotować al
dente, przelać zimną wodą, przesypać do dużej miski, polać 2 łyżkami oliwy i
wymieszać. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wrzucić do małej miski.
Szalotkę obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry, dodać do pomidorków razem z
odsączoną mozzarellą. Polać 4 łyżkami oliwy, oprószyć odrobiną soli i pieprzu
oraz suszonym majerankiem, wymieszać. Fasolkę szparagową (użyłam mrożonej) ugotować
al dente w dobrze osolonej wodzie. Pod koniec gotowania fasolki wrzucić mrożony
groszek (wystarczy mu minuta w gorącej wodzie). Odcedzić, przelać zimną wodą dodać
do makaronu (ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki). Dodać pomidorki z mozzarellą,
dokładnie wymieszać. Nałożyć do miseczek, posypać odrobiną startego parmezanu.
W razie potrzeby polać większą ilością oliwy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz