To moje
ulubione bułeczki. Mięciutkie, z dużą ilością kawałków suszonych pomidorów w
środku, które nadają im wspaniałego smaku! Świetne na kanapki z serem lub
szynką. Ciasto jest dość luźne dlatego wyrabiamy je mikserem. Przy formowaniu
bułeczek, należy troszkę podsypać każdy kawałek ciasta mąką, ale nie
przesadzajmy z jej ilością, bo bułki wyjdą suche ;) .
PRZEPIS
NA BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Zaczyn
:
8 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z
suszonych pomidorów
250 ml letniej wody
120 g suszonych
pomidorów z zalewy
Dodatkowo
:
mleko do posmarowania
bułek
Jak
przygotować bułeczki z suszonymi pomidorami :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze
kawałki. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn oraz 250 ml
letniej wody. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 4 minuty.
Następnie dodać suszone pomidory i wyrabiać jeszcze przez 1 minutę. Przykryć
folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie oprószyć
ręce mąką i przez chwilę wyrabiać ciasto ręką w misce. Następnie podzielić je
na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Ciasto jest trochę klejące, dlatego przy formowaniu
bułek należy każdy kawałek ciasta oprószyć odrobiną mąki, tak, żeby wygodnie
było nam uformować bułeczkę. Bułeczki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić
na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować je mlekiem. Piec w
temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (powinny ładnie się zarumienić).
Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pyszne buleczki i jaki dobry pomysl z tymi suszonymi pomidorami :-) Pieknie wygladaja :-)
OdpowiedzUsuń