Kolejny przepis na
łatwy, domowy chleb. Tym razem jest to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren,
pieczony w garnku żeliwnym. To przepis na naprawdę duży bochen chleba dla całej
rodziny. Chleb przechowywany w chlebaku dobrze smakuje przez 3 dni.
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI PIECZONY W GARNKU
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
480 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ
720
1 ½ łyżeczki soli
100 g ziaren (siemię
lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika )
330 ml letniej wody
Jak
zrobić chleb pszenno-żytni z ziarnami pieczony w garnku :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15
minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ziarna, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać
mikserem z końcówka haków przez 4 minuty. Miskę zakryć folią spożywczą i
odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na
podsypany mąką blat, rozpłaszczyć dłońmi i złożyć brzegi do środka. Czynność powtórzyć.
Tak złożony chleb cały oprószyć mąką, żeby się nie kleił, następnie przełożyć
na podsypaną mąką kuchenną ściereczkę łączeniem do góry. Przykryć rogami
ścierki i odstawić na 40 minut. W tym samym czasie do zimnego piekarnika
wstawić garnek żeliwny razem z pokrywką (21 cm lub więcej) i nastawić na 250
stopni. Po upływie 40 minut wyciągnąć garnek (uwaga! będzie bardzo gorący!),
przełożyć do niego chleb łączeniem do góry. Przykryć pokrywką, wstawić do
piekarnika. Piec przez 30 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i
piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli wierzch chleba zacznie się za bardzo rumienić, przykryć
go kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony chleb wyciągnąć i odstawić do
wystudzenia na kratce.
Doskonały!
OdpowiedzUsuń