Chleb tostowy


Dzisiaj przepis na prosty i bardzo smaczny chleb tostowy, właściwie nazwałabym go kanapkowym, bo świetnie smakuje również bez zapiekania! Jest mięciutki i zachowuje świeżość przynajmniej przez 2 dni (dłużej się u nas nigdy nie zachował więc nie wiem jak jest na 3 dzień ;)). Wyrabiamy go mikserem, nie wymaga długiego czasu wyrastania. Bardzo polecam zwłaszcza, że skład sklepowych chlebów tostowych niestety pozostawia wiele do życzenia.


przepis-na-domowy-chleb-tostowy


PRZEPIS NA CHLEB TOSTOWY


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
60 ml letniego mleka


Ciasto :
530 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
1 łyżka miękkiego masła



Jak zrobić chleb tostowy :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce (mleko powinno być letnie!), dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, wodę i masło. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę przykryć folią spożywcza i odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 30 cm. Wyrównać w foremce wilgotną dłonią i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy, zajmie to około 30 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Bezpośrednio przed wstawieniem chleba do piekarnika, posmarować wierzch za pomocą pędzelka wodą. Po upieczeniu, wyciągnąć i odstawić do wystudzenia na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz