Dzisiaj przepis na
prosty i bardzo smaczny chleb tostowy, właściwie nazwałabym go kanapkowym, bo
świetnie smakuje również bez zapiekania! Jest mięciutki i zachowuje świeżość
przynajmniej przez 2 dni (dłużej się u nas nigdy nie zachował więc nie wiem jak
jest na 3 dzień ;)). Wyrabiamy go mikserem, nie wymaga długiego czasu
wyrastania. Bardzo polecam zwłaszcza, że skład sklepowych chlebów tostowych niestety
pozostawia wiele do życzenia.
PRZEPIS
NA CHLEB TOSTOWY
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
60 ml letniego mleka
Ciasto
:
530 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
1 łyżka miękkiego masła
Jak
zrobić chleb tostowy :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w małej miseczce (mleko powinno być letnie!), dokładnie
wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól,
gotowy zaczyn, wodę i masło. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5
minut. Miskę przykryć folią spożywcza i odstawić ciasto na 1 godzinę do
wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia
keksówki o długości 30 cm. Wyrównać w foremce wilgotną dłonią i ponownie
odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy,
zajmie to około 30 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez 50 minut.
Bezpośrednio przed wstawieniem chleba do piekarnika, posmarować wierzch za pomocą
pędzelka wodą. Po upieczeniu, wyciągnąć i odstawić do wystudzenia na kratce.
Chlebek petarda! Zdecydowanie będzie jednym z moich ulubionych :-) synek pochłonął 2 kromki w chwilę, normalnie z pajdką kupnego pieczywa męczy się godzinę ;-) Kubuś dziękuje cioci i przesyła buziaki w zamian za więcej inspiracji na pychotki :-*
OdpowiedzUsuń