Fantastyczny chleb
pszenny z mocno chrupiącą skórką i dodatkiem oliwek. Jedyna jego wada? Za
szybko znika! To kolejny chlebek pieczony w garnku żeliwnym. Przypominam inne,
również pieczone w ten sposób :
PRZEPIS
NA CHLEB Z OLIWKAMI PIECZONY W GARNKU ŻELIWNYM
Zaczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
270 ml letniej wody
125 g zielonych oliwek
Jak
przygotować chleb z oliwkami pieczony w garnku żeliwnym :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Do
dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, wodę i oliwki. Wyrabiać
mikserem z końcówką haków przez 4 minuty. Miskę przykryć folią i odstawić ciasto
na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat podsypany
mąką, spłaszczyć dłonią (jeśli ciasto się lepi lekko posypać mąką) i złożyć
wszystkie boki do środka, czynność powtórzyć. Złożony chleb położyć na mocno
obsypaną mąką ściereczkę kuchenną. Oprószyć wierzch chleba mąką i przykryć
ściereczką, na której go położyliśmy. Od razu po złożeniu chleba do zimnego
piekarnika włożyć garnek żeliwny razem z pokrywką i nastawić na 250 stopni. Po
30 minutach wyciągnąć garnek (uwaga, będzie bardzo gorący!), ściągnąć pokrywkę
i przełożyć ciasto ze ściereczki do garnka składaniem do góry. Przykryć
pokrywką i wsadzić do piekarnika. Piec w temperaturze 250 stopni. Po 30
minutach ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut. Wyciągnąć, studzić na
kratce.
Poczułam Grecję ;) Chlebek cudowny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo, a ten chlebek wygląda wspaniale i kusząco. :)
OdpowiedzUsuń