Chleb z oliwkami pieczony w garnku żeliwnym


Fantastyczny chleb pszenny z mocno chrupiącą skórką i dodatkiem oliwek. Jedyna jego wada? Za szybko znika! To kolejny chlebek pieczony w garnku żeliwnym. Przypominam inne, również pieczone w ten sposób :




chleb-z-oliwkami-pieczony-w-garnku-zeliwnym


PRZEPIS NA CHLEB Z OLIWKAMI PIECZONY W GARNKU ŻELIWNYM



Zaczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody


Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
270 ml letniej wody
125 g zielonych oliwek



Jak przygotować chleb z oliwkami pieczony w garnku żeliwnym :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, wodę i oliwki. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4 minuty. Miskę przykryć folią i odstawić ciasto na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat podsypany mąką, spłaszczyć dłonią (jeśli ciasto się lepi lekko posypać mąką) i złożyć wszystkie boki do środka, czynność powtórzyć. Złożony chleb położyć na mocno obsypaną mąką ściereczkę kuchenną. Oprószyć wierzch chleba mąką i przykryć ściereczką, na której go położyliśmy. Od razu po złożeniu chleba do zimnego piekarnika włożyć garnek żeliwny razem z pokrywką i nastawić na 250 stopni. Po 30 minutach wyciągnąć garnek (uwaga, będzie bardzo gorący!), ściągnąć pokrywkę i przełożyć ciasto ze ściereczki do garnka składaniem do góry. Przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika. Piec w temperaturze 250 stopni. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut. Wyciągnąć, studzić na kratce. 



2 komentarze

  1. Poczułam Grecję ;) Chlebek cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo, a ten chlebek wygląda wspaniale i kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń