Na upały najlepszy
chłodnik! Dzisiaj podaję przepis na pyszny chłodnik z pomidorów i ogórka. Ten
rodzaj zupy nie wymaga wielu składników ani długiego czasu przygotowania. Jest
prosto, smacznie i ekspresowo! Chłodnik najlepiej przygotować odrobinę
wcześniej i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Można zrobić go
rano, wstawić do lodówki i po powrocie z pracy obiad gotowy! Jeśli chcecie, aby
danie było bardziej sycące podajcie go z młodymi gotowanymi ziemniakami z
dodatkiem masła i koperku. Smacznego! :)
PRZEPIS
NA CHŁODNIK POMIDOROW-OGÓRKOWY
(3-4
porcje)
Składniki
:
1 litr kefiru
2 duże pomidory
1 świeży ogórek
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki słodkiej
papryki
sól, pieprz
szczypiorek do
posypania
Jak
zrobić chłodnik pomidorowo-ogórkowy :
Pomidory i ogórka obrać
ze skórki. Jednego pomidora i 1/3 ogórka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w
drobną kostkę, przełożyć do małej miseczki. Drugiego pomidora pokroić na
mniejsze kawałki, przełożyć razem z gniazdami nasiennym po pierwszym pomidorze
do dużej miski i zblendować. Ogórka wraz z pozostałym gniazdem nasiennym zetrzeć
na tarce na dużych oczkach do miski z pomidorem. Dodać wyciśnięty ząbek
czosnku, kefir, słodką paprykę oraz do smaku sól i pieprz.. Wymieszać, przykryć
folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem wyciągnąć,
posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Nałożyć do
miseczek, posypać pokrojonym w kosteczkę pomidorem i ogórkiem oraz
szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz