Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej


Wspaniały przepis z kuchni kresowej na hreczniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Połączenie może wydawać się dziwne, ale jeśli lubicie kaszę i twaróg na pewno Wam zasmakuje! Twaróg jest dobrze wyczuwalny w kotletach, to właśnie on nadaje im charakterystycznego smaku. Można je podać z ziemniaczanym puree, sosem pieczarkowym i marchewką na gęsto. Przy okazji przypominam przepis na :



Smacznego! :)


kotlety-gryczane-z-kaszy-gryczanej-i-twarogu-hreczniaki


PRZEPIS NA HRECZNIAKI – KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
(ok. 15 sztuk)


Składniki :
300 g ugotowanej kaszy gryczanej (3 woreczki)
250 g twarogu półtłustego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz


Dodatkowo :
bułka tarta
olej


Jak przygotować hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej :
Połowę ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej przesypać do dużej miski, zblendować ręcznym blenderem. Dosypać resztę kaszy, odstawić. Twaróg rozgnieść widelcem, razem z posiekaną natką pietruszki dodać do kaszy. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem, smażyć przez 3- 4 minuty, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Z masy formować nieduże kotlety, dokładnie ściskając masę w dłoniach. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz