Wspaniały przepis z
kuchni kresowej na hreczniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu.
Połączenie może wydawać się dziwne, ale jeśli lubicie kaszę i twaróg na pewno
Wam zasmakuje! Twaróg jest dobrze wyczuwalny w kotletach, to właśnie on nadaje
im charakterystycznego smaku. Można je podać z ziemniaczanym puree, sosem
pieczarkowym lub koperkowym i marchewką na gęsto. Przy okazji przypominam przepis na :
Smacznego! :)
PRZEPIS
NA HRECZNIAKI – KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
(ok.
15 sztuk)
Składniki
:
300 g ugotowanej kaszy
gryczanej (3 woreczki)
250 g twarogu
półtłustego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
2 duże jajka
sól, pieprz
Dodatkowo
:
bułka tarta
olej
Jak
przygotować hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej :
Połowę ugotowanej i
ostudzonej kaszy gryczanej przesypać do dużej miski, zblendować ręcznym
blenderem. Dosypać resztę kaszy, odstawić. Twaróg rozgnieść widelcem, razem z
posiekaną natką pietruszki dodać do kaszy. Cebulę i czosnek obrać, cebulę
pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,
wrzucić cebulę z czosnkiem, smażyć przez 3- 4 minuty, przełożyć do miski z
pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dodać jajka, ponownie wymieszać. Z masy formować nieduże kotlety, dokładnie
ściskając masę w dłoniach. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na
rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Wygląda smakowicie,myślę że tak jest. Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis:))
OdpowiedzUsuń