Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką


To moje ulubione ciasto z owocami! Jest puszyste i wilgotne w środku, z rozpływającymi się w ustach truskawkami i słodką, chrupiąca kruszonką na wierzchu. Idealne ciasto na lato :).

ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonka

PRZEPIS NA JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Ciasto :
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 duże jajka
225 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii


Owoce :
ok. 400 g truskawek


Kruszonka :
75 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
25 g cukru


Dodatkowo :
cukier puder



Jak przygotować ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką :
Jogurt naturalny i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki przynajmniej 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Mąkę wsypać do małej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 6-7 minut (masa powinna być jasna i puszysta). Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować na najwolniejszych obrotach, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Następnie wlać jogurt i olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również zmiksować na najwolniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Truskawki umyć, wyciąć szypułki, mniejsze pozostawić w całości, duże przekroić na pół. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno! nadmiar papieru należy odciąć nożyczkami). Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce (nie wciskać w ciasto!). Przygotować kruszonkę : do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Rozcierać między palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto z owocami. Piec w temperaturze 180 stopni przy funkcji góra-dół przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Skąd pochodzi posiłek?

Nie jest do końca znane, gdzie powstało pierwsze ciasto, jednak z pewnością to Francja dyktowała przez wiele lat cukiernicze trendy. To również z francuskiego wywodzi się słowo deser, które oznacza ostatnie danie kładzione na stole. Początkowo wśród polskich słodyczy królowały mało wyrafinowane kisiele, budynie, galaretki i kogel-mogel, później rozpowszechniły się także słodkie wypieki. Ciasto jogurtowe z truskawkami przypomina też nieco angielskie „crumble”, czyli owoce pieczone pod kruszonką.

Na jaką okazję przygotować jogurtowe ciasto z truskawkami?

Upieczenie ciasta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na pyszne rozpoczęcie lata. Lekkie w swojej formie sprawdzi się idealnie na poobiedni deser na balkonie czy towarzyskie spotkania w ogrodzie. Pozbawione lukru i kremu bez żadnego problemu wytrzyma wysokie temperatury. Jest również mile widzianym gościem na imieninach czy urodzinach. Przepis jest na dużą blachę, więc z pewnością jogurtowego ciasta starczy dla wszystkich. Ponadto jego zwarta konsystencja sprawi, że z łatwością zapakujesz je na wynos bliskim albo dodasz jako podwieczorek do dziecięcego lunchboxa.

Właściwości zdrowotne

Najzdrowsze słodycze to właśnie te przyrządzane w domu. Robione z naturalnych składników, bez dodatku substancji chemicznych czy polepszaczy smaku. Jogurt naturalny zawarty w cieście dobrze wpływa na pracę jelit — chroni je, zapobiega zaparciom, biegunkom oraz wzdęciom. To także cenne źródło wapnia wzmacniającego nasze zęby i kości. Truskawki mają właściwości antynowotworowe, wspomagają pracę układu pokarmowego i moczowego, wpływają korzystnie na kondycję skóry oraz paznokci, a także zawierają ogromną dawkę witaminy C.

Komu będzie smakować?

Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką ucieszy z pewnością wielbicieli wypieków o zbilansowanym poziomie słodyczy. To delikatny deser bardzo chętnie jedzony zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zasmakuje również wszystkim fanom owocowych drożdżówek. Jest podobne w smaku, ale ma lżejszą, bardziej puszystą formę i oczywiście więcej truskawek! Taki wypiek to też dobry pomysł na coś słodkiego dla osób uczulonych na czekoladę.

2 komentarze

  1. Na dużą blachę? A na zdjęciu tortownica...Jaka forma będzie najlepsza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane, tortownica o średnicy 28 cm :).

      Usuń