Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką


To moje ulubione ciasto z owocami! Jest puszyste i wilgotne w środku, z rozpływającymi się w ustach truskawkami i słodką, chrupiąca kruszonką na wierzchu. Idealne ciasto na lato :).


jogurtowe-ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka


PRZEPIS NA JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Ciasto :
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 duże jajka
225 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii


Owoce :
ok. 400 g truskawek


Kruszonka :
75 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
25 g cukru


Dodatkowo :
cukier puder



Jak przygotować ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką :
Jogurt naturalny i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki przynajmniej 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Mąkę wsypać do małej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 6-7 minut (masa powinna być jasna i puszysta). Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować na najwolniejszych obrotach, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Następnie wlać jogurt i olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również zmiksować na najwolniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Truskawki umyć, wyciąć szypułki, mniejsze pozostawić w całości, duże przekroić na pół. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno! nadmiar papieru należy odciąć nożyczkami). Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce (nie wciskać w ciasto!). Przygotować kruszonkę : do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Rozcierać między palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto z owocami. Piec w temperaturze 180 stopni przy funkcji góra-dół przez około 50-60 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz