Jak przygotować ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką :
Skąd pochodzi posiłek?
Nie jest do końca znane, gdzie powstało pierwsze ciasto, jednak z pewnością to Francja dyktowała przez wiele lat cukiernicze trendy. To również z francuskiego wywodzi się słowo deser, które oznacza ostatnie danie kładzione na stole. Początkowo wśród polskich słodyczy królowały mało wyrafinowane kisiele, budynie, galaretki i kogel-mogel, później rozpowszechniły się także słodkie wypieki. Ciasto jogurtowe z truskawkami przypomina też nieco angielskie „crumble”, czyli owoce pieczone pod kruszonką.
Na jaką okazję przygotować jogurtowe ciasto z truskawkami?
Upieczenie ciasta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na pyszne rozpoczęcie lata. Lekkie w swojej formie sprawdzi się idealnie na poobiedni deser na balkonie czy towarzyskie spotkania w ogrodzie. Pozbawione lukru i kremu bez żadnego problemu wytrzyma wysokie temperatury. Jest również mile widzianym gościem na imieninach czy urodzinach. Przepis jest na dużą blachę, więc z pewnością jogurtowego ciasta starczy dla wszystkich. Ponadto jego zwarta konsystencja sprawi, że z łatwością zapakujesz je na wynos bliskim albo dodasz jako podwieczorek do dziecięcego lunchboxa.
Właściwości zdrowotne
Najzdrowsze słodycze to właśnie te przyrządzane w domu. Robione z naturalnych składników, bez dodatku substancji chemicznych czy polepszaczy smaku. Jogurt naturalny zawarty w cieście dobrze wpływa na pracę jelit — chroni je, zapobiega zaparciom, biegunkom oraz wzdęciom. To także cenne źródło wapnia wzmacniającego nasze zęby i kości. Truskawki mają właściwości antynowotworowe, wspomagają pracę układu pokarmowego i moczowego, wpływają korzystnie na kondycję skóry oraz paznokci, a także zawierają ogromną dawkę witaminy C.
Komu będzie smakować?
Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką ucieszy z pewnością wielbicieli wypieków o zbilansowanym poziomie słodyczy. To delikatny deser bardzo chętnie jedzony zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zasmakuje również wszystkim fanom owocowych drożdżówek. Jest podobne w smaku, ale ma lżejszą, bardziej puszystą formę i oczywiście więcej truskawek! Taki wypiek to też dobry pomysł na coś słodkiego dla osób uczulonych na czekoladę.
Na dużą blachę? A na zdjęciu tortownica...Jaka forma będzie najlepsza ?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane, tortownica o średnicy 28 cm :).
Usuń