Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym


Dziś pomysł na szybki obiad. Kremowy makaron z pieczarkami, natką pietruszki i parmezanem. Ekspresowe, proste danie z niewielką liczbą składników. Idealne rozwiązanie w dzień, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłu na bardziej skomplikowane kompozycje :).  

makaron z pieczarkami w sosie smietanowym

PRZEPIS NA MAKARON Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM


(2 porcje)


Składniki :
200 g makaronu świderki
250 g małych pieczarek
½  małej cebuli
1 mały ząbek czosnku
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + odrobina do posypania
sól, pieprz
parmezan



Jak przygotować makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym :

Pieczarki przepłukać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty. Dorzucić pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut, aż pieczarki przestaną być surowe a woda wyparuje. Wówczas wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez chwilę. W między czasie ugotować makaron, wedle instrukcji podanej na opakowaniu. Nałożyć do miseczek, polać sosem, oprószyć posiekaną natką pietruszki i parmezanem.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!


Skąd pochodzi posiłek?

Pierwszy makaron powstał ponad 4000 lat temu w Chinach, choć oczywiście to Włosi stoją za jego popularyzacją. Wymyślili dla niego rozmaite formy i kształty, a także dodali rzecz w paście najważniejszą, czyli sos. Początkowo były to po prostu pomidory doprawiane szczyptą soli i kilkoma liśćmi bazylii. Wraz z rozpowszechnianiem się makaronu powstawało także coraz więcej pomysłów na jego urozmaicanie. Makaron z grzybami w sosie śmietanowym pojawia się w polskich książkach kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku.


Na jaką okazję przygotować makaron z sosem śmietanowym i pieczarkami?

Jeżeli nie masz dużo czasu, a chcesz przygotować coś pysznego, wypróbuj przepis na makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami. To naprawdę szybkie danie, idealne dla zapracowanych osób. Pożywne i smaczne będzie doskonałą propozycją obiadową. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jeśli masz już doświadczenie w gotowaniu i chcesz nieco urozmaicić tę potrawę, spróbuj dodać krewetki. Smak pozytywnie Cię zaskoczy.


Właściwości zdrowotne

Głównym składnikiem sosu są pieczarki, które to zawierają liczne właściwości zdrowotne. Ze względu na obecność lektyny działają przeciwnowotworowo, a jako źródło beta glukanu obniżają poziom „złego” cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Ponadto są one niskokaloryczne. Dodatek parmezanu także jest tutaj istotny, zawiera on dużą ilość witaminy A oraz wapnia, które wzmacnia nasze kości oraz zęby.


Komu będzie smakować?

Amatorzy aromatycznej pasty pokochają to danie. Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym jest kompromisem między włoską a polską kuchnią. Pyszne, sycące danie zaspokoi apetyt największego głodomora. Zwłaszcza miłośnika grzybów, podanych w pysznym, kremowym sosie. To świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny, w tym jej wegetariańskiej części. Bardzo łatwo przygotować je także dla osób będących na diecie bezglutenowej, wystarczy świderki zastąpić makaronem bez dodatku pszenicy albo po prostu ryżem.


4 komentarze

  1. Bardzo dobry makaron i szybki. Robi się go w około 20 minut a składników też dużo nie potrzeba. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za komentarz! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Makaron wyszedł rewelacyjnie! Córka ciągle prosiła o więcej a jest bardzo wybredna 🙂 szybki, prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń