PRZEPIS NA MARYNOWANY SCHAB Z GRILLA
Jak przygotować schab z grilla:
Skąd pochodzi posiłek?
Przyrządzanie dań na płonących paleniskach cieszy się już długoletnią historią, ale grillowanie w takiej formie, jaką znamy dzisiaj, upowszechniło się dopiero po II wojnie światowej, a jego kolebką była Ameryka. Jeżeli zaś chodzi o samego schabowego, to na polskich stołach od lat króluje głównie jego panierowana wersja. Chociaż wbrew pozorom nie jest to nasze rodzime danie, a jedynie wariacja na temat austriackiego sznycla. Grillowany schab z kością w marynacie pojawił się na naszych rusztach raczej niedawno, jako nieco bardziej wysublimowana potrawa niż pieczone kiełbaski czy kaszanki.
Na jaką okazję przygotować schab z grilla?
Przy okazji następnego grilla koniecznie wypróbuj przepis na schab w marynacie. To wspaniałe i bardzo sycące danie sprawdzi się idealnie na letnie barbecue ze znajomymi. Zaskoczy Twoich gości i ucieszy zwłaszcza tę męską część. Schab z kością jest też bardzo dobrym pomysłem na wieczór kawalerski. To typowa chłopska potrawa. W chłodniejsze dni z powodzeniem przyrządzisz ją na grillu elektrycznym. Podczas niedzielnego obiadu będzie miłą odmianową dla tradycyjnego panierowanego kotleta.
Właściwości zdrowotne
Zdecydowanie warto wybierać mięso grillowane zamiast smażonego. Jest ono znacznie zdrowsze, zawiera znacznie mniej tłuszczu i zawartości kalorycznej oraz zachowuje więcej wartości odżywczych, a tych schab ma całkiem sporo. Jest ono przede wszystkim cennym źródłem żelaza, które jest niezbędne w dostarczaniu tlenu do naszych komórek. Jego niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, a nawet anemię. Schab zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Komu będzie smakować?
Amatorzy wyrazistych smaków z pewnością docenią schab z grilla w marynacie. Pieczenie go z kością dodaje mu niepowtarzalnego aromatu, a słodko-pikantna zaprawa podkreśla charakter mięsa. To świetna alternatywa dla tych, którym przejadły się już grillowane kiełbaski i kaszanki. Nie jest również tajemnicą, że schab z kością cieszy się największym powodzeniem wśród panów. Konkretny kawał mięsa z kością jest typowo męskim daniem. Zasmakuje im zwłaszcza w towarzystwie zimnego piwa.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz