Obiad na niedziele? Schab gotowany w sosie własnym.


Dzisiaj przepis na pyszny, delikatny, kruchy schab w sosie własnym. To tradycyjne, proste w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać go z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem buraków, kiszonych ogórków lub mizeri.  


schab w sosie wlasnym

PRZEPIS NA SCHAB GOTOWANY W SOSIE WŁASNYM

(6-8 porcji)



Składniki :
800 g schabu bez kości
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody



Jak przygotować schab gotowany w sosie własnym :

Schab pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek w plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć kilka minut aż zacznie się rumienić, dodać czosnek i smażyć przez chwilę razem. Zalać ciepłym bulionem, dodać sos sojowy, paprykę i szczyptę pieprzu, doprowadzić do zagotowania, włożyć plastry schabu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 60-90 minut (aż schab zrobi się kruchy). W trakcie gotowania, zajrzeć do schabu i poprzewracać plastry na drugą stronę. Gotowy schab przełożyć na duży talerz. W kubku wymieszać obie mąki z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu jednocześnie cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, gotować przez 1-2 minuty aż sos zgęstnieje, włożyć schab do sosu, ściągnąć z palnika.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz