Dzisiaj przepis na
pyszny, delikatny, kruchy schab w sosie własnym. To tradycyjne, proste w
przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się na niedzielny lub świąteczny obiad. Można
podawać go z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem buraków, kiszonych ogórków lub
mizeri.
(6-8
porcji)
Składniki
:
800 g schabu bez kości
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
800 ml bulionu
warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody
Jak przygotować schab gotowany w sosie własnym :
Schab pokroić w plastry
o grubości około 1,5 cm. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w większą kostkę,
czosnek w plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę,
smażyć kilka minut aż zacznie się rumienić, dodać czosnek i smażyć przez chwilę
razem. Zalać ciepłym bulionem, dodać sos sojowy, paprykę i szczyptę pieprzu,
doprowadzić do zagotowania, włożyć plastry schabu. Zmniejszyć ogień i gotować
pod przykryciem przez około 60-90 minut (aż schab zrobi się kruchy). W trakcie
gotowania, zajrzeć do schabu i poprzewracać plastry na drugą stronę. Gotowy
schab przełożyć na duży talerz. W kubku wymieszać obie mąki z kilkoma łyżkami
zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu jednocześnie cały czas mieszając.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, gotować przez 1-2 minuty aż sos
zgęstnieje, włożyć schab do sosu, ściągnąć z palnika.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz