Papryka faszerowana
mięsem mielonym z dodatkiem cebuli, czosnku, ryżu i pomidorów, doprawiona ostrą
papryką i aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Dodatkowo zapieczona z serem! Dzięki
dodatkowi pomidorów, farsz jest odpowiednio soczysty. Pyszne, sycące danie dla
całej rodziny! Przypominam również przepis na pieczoną paprykę z farszem
meksykańskim :
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM I RYŻEM
Składniki
:
3 duże czerwone papryki
400 g mielonego mięsa
wieprzowego
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ puszki krojonych
pomidorów
duża garść startego,
żółtego sera
1 jajko
½ łyżeczki ostrej
papryki
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
sól, pieprz
oliwa
Jak przygotować paprykę faszerowaną mięsem i ryżem :
Papryki przekroić na
pół, delikatnie usunąć gniazda nasienne i błonki, ułożyć w naczyniu
żaroodpornym. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek
wycisnąć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć
przez 2 minuty, następnie na patelnie włożyć mięso, dodać ostrą paprykę, zioła
prowansalskie oraz oprószyć solą i pieprzem. Smażyć jednocześnie rozdrabniając
mięso szpatułką. Kiedy całe mięso zmieni kolor, dodać krojone pomidory i smażyć
jeszcze przez około 3 minuty aż woda z pomidorów odparuje. Na koniec dodać ryż,
wymieszać. Posmakować farsz i w razie potrzeby doprawić jeszcze użytymi
wcześniej przyprawami. Odstawić do wystudzenia, następnie dodać jajko i ponownie
wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić papryki. Na dno naczynia
żaroodpornego wlać około 1/3 szklanki wody. Piec w temperaturze 190 stopni
przez około 40-50 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, ściągnąć
folię, posypać każdą paprykę startym serem i piec aż się rozpuści.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Ale mi smaczka narobiłaś takimi paprykami :)
OdpowiedzUsuń