Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem cebuli, czosnku, ryżu i pomidorów, doprawiona ostrą papryką i aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Dodatkowo zapieczona z serem! Dzięki dodatkowi pomidorów, farsz jest odpowiednio soczysty. Pyszne, sycące danie dla całej rodziny! Przypominam również przepis na pieczoną paprykę z farszem meksykańskim :



papryka faszerowana miesem i ryzem

PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM I RYŻEM




Składniki :

3 duże czerwone papryki

400 g mielonego mięsa wieprzowego

100 g ugotowanego ryżu

1 cebula

1 ząbek czosnku

½ puszki krojonych pomidorów

duża garść startego, żółtego sera

1 jajko

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

oliwa

 

 

Jak przygotować paprykę faszerowaną mięsem i ryżem :

Papryki przekroić na pół, delikatnie usunąć gniazda nasienne i błonki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, następnie na patelnie włożyć mięso, dodać ostrą paprykę, zioła prowansalskie oraz oprószyć solą i pieprzem. Smażyć jednocześnie rozdrabniając mięso szpatułką. Kiedy całe mięso zmieni kolor, dodać krojone pomidory i smażyć jeszcze przez około 3 minuty aż woda z pomidorów odparuje. Na koniec dodać ryż, wymieszać. Posmakować farsz i w razie potrzeby doprawić jeszcze użytymi wcześniej przyprawami. Odstawić do wystudzenia, następnie dodać jajko i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić papryki. Na dno naczynia żaroodpornego wlać około 1/3 szklanki wody. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40-50 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, ściągnąć folię, posypać każdą paprykę startym serem i piec aż się rozpuści.

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


1 komentarz