Doskonała pasta z
awokado z dodatkiem cebuli, czosnku i soku z cytryny. Można smarować nią
pieczywo, ale również świetnie nada się jako dip do nachosów! Sekretem udanej
pasty jest wybór dobrego, dojrzałego awokado. Te dostępne w sklepie zazwyczaj
są niedojrzałe i bardzo twarde. W takim wypadku należy poczekać kilka dni aż zmiękną
(nie należy czekać zbyt długo, bo awokado niestety bardzo szybko się psuje,
bardzo miękkie awokado = zepsute awokado, co łatwo poznać również po tym, że ma
w środku ciemne plamy).
PRZEPIS
NA PASTĘ Z AWOKADO NA KANAPKI
(na
3-4 kanapki)
Składniki :
1 duże dojrzałe awokado
1 łyżka posiekanej cebuli
1 mały ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
Dodatkowo
:
jajka na twardo
szczypiorek
świeżo mielony czarny
pieprz
Jak
zrobić pastę z awokado na kanapki :
Awokado przeciąć na pół
dookoła pestki. W pestkę wbić nóż, następnie ją wyciągnąć. Za pomocą łyżki wyciągnąć
awokado ze skórki i przełożyć do głębokiego talerza. Dokładnie rozgnieść
widelcem. Dodać cebulę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny (najlepiej dodawać stopniowo i smakować, ja lubię dużo cytryny do awokado) i dużą szczypta soli. Dokładnie
wymieszać, posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną soli i/lub
soku z cytryny. Gotową pastą smarować świeże lub opieczone pieczywo. Można na
wierzchu ułożyć plastry jajka ugotowanego na twardo, posypać szczypiorkiem i
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
lubię tego typu pasty, bardzo apetycznie Twoja kanapka wygląda
OdpowiedzUsuń