Pyszny wegetariański
pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, przyprawiony na orientalną nutę. Jest
lekki i soczysty, doskonały na kanapki z dodatkiem świeżego ogórka! Przy okazji
przypominam przepisy na inne wege pasztety :
PRZEPIS
NA PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki
:
200 g czerwonej
soczewicy
3 duże marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego
imbiru
1 łyżka curry
1/3 łyżeczki ostrej
papryki
sól, pieprz
oliwa
3 jajka
Jak
zrobić pasztet z czerwonej soczewicy :
Soczewicę przepłukać. W
garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli, wrzucić soczewicę,
gotować aż soczewica będzie miękka (ok. 10-15 minut). Odsączyć z nadmiaru wody,
odstawić do wystudzenia. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Marchew zetrzeć na
tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na
patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać
czosnek i imbir, smażyć razem przez 1 minutę, następnie dodać marchewkę.
Oprószyć dużą szczypta soli i pieprzu, dodać curry i ostrą paprykę, dokładnie
wymieszać i smażyć przez około 10 minut (aż marchew będzie miękka i gotowa). Ściągnąć
warzywa z palnika i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać do soczewicy,
wymieszać, zmielić w maszynce. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować
soli!). Dodać jajka, dokładnie wymieszać, przelać do foremki (u mnie
jednorazowa foremka o wymiarach ok. 21x11), wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez
60 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce
przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
OOOO wygląda tak gładko <3 raz robiłam i wyszedł pyszny! Fajnie, bo dużo jest kombinacji pasztetów soczewicowych :))
OdpowiedzUsuńPasztet wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń