Pyszne, domowe precle z
solą. Mają mocno zbity, ale delikatny w smaku środek i twardą , słoną skórkę.
Są doskonałą przekąską, którą można zabrać ze sobą w torbie jak i świetnym
dodatkiem do piwa.
PRZEPIS
NA PRECLE Z SOLĄ
(8
sztuk)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
675 g mąki pszennej
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
275 ml letniej wody
50 g masła
Dodatkowo
:
5 łyżek sody
1 żółtko + 1 łyżka wody
sól gruboziarnista
Jak
zrobić precle z solą :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Do dużej miski
przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn i wodę. Mieszać łyżką aż składniki
się połączą, wówczas wlać masło, znowu mieszać łyżką aż ciasto wciągnie masło.
Następnie przełożyć je na blat i wyrabiać przez 5 minut. Przełożyć z powrotem
do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. Po
tym czasie znowu przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez pół minuty.
Podzielić na 8 równych kawałków, z każdego uformować cienki wałek o długości
około 60 cm i zawinąć według poniższej instrukcji.
Precle układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. W większym garnku zagotować 2 litry wody z 5 łyżkami sody.
Wrzucać każdy precel osobno i gotować przez pół minuty. Wyciągać za pomocą łyżki
cedzakowej i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy układać
precle tak jak będą szły do pieczenia, bo po obgotowaniu ciężko jest je później
przesuwać!). Przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką wody i
posypać solą gruboziarnistą. Piec w
temperaturze 230 stopni przez około 15 minut (powinny ładnie zbrązowieć). wyciągnąć,
odstawić do wystudzenia na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz