Pyry z gzikiem to
popularne w Wielkopolsce danie, które składa się z pyr, czyli ziemniaków i
gziku, czyli odpowiednio przygotowanego twarogu. Ziemniaki są gotowane w
mundurkach, czyli w całości i bez obierania. To bardzo proste, ale również
smaczne i sycące bezmięsne danie.
PRZEPIS
NA PYRY Z GZIKIEM
Składniki
:
6 średnich ziemniaków
300 g twarogu
półtłustego
300 g śmietany kwaśnej
w kubku 18%
½ małej cebuli
sól, pieprz
szczypiorek
Jak
zrobić pyry z gzikiem :
Ziemniaki ugotować w
mundurkach (tzn. nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować do miękkości).
Twaróg umieścić w misce, dokładnie rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić
w drobną kostkę. Dodać do twarogu razem ze śmietaną, wymieszać. Doprawić do
smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki, odlać z wody. Każdy przekroić na
pół. Nałożyć na ziemniaki gzik (czyli przygotowany wcześniej twaróg). Posypać
szczypiorkiem.
Trzeba w końcu zrobić to danie z Krainy Podziemnej Pomarańczy do naszej kuchni regionalnej ;)
OdpowiedzUsuń