Klasyczny sernik na
kruchym cieście, z pyszną , wilgotną masą serową, brzoskwiniami, pianką i kruszonką. Doskonały
od święta i na co dzień. Należy przechowywać go w lodówce. Przez kolejne 2-3
dni nadal będzie smakował znakomicie!
Ciasto
:
450 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
5 żółtek
Masa
twarogowa :
1 kg twarogu
półtłustego
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
3 całe jajka
125 g miękkiego masła
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Pianka
:
5 białek pozostałych z
jajek wykorzystanych do przygotowania ciasta)
100 g cukru pudru
Dodatkowo
:
800 g brzoskwiń z puszki
cukier puder do
posypania
Jak przygotować sernik z brzoskwiniami :
Najpierw
przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier,
proszek do pieczenia i zimne masło. Siekać nożem na bardzo małe kawałki.
Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części, obie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3
godziny. Wszystkie pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze
pokojowej, najlepiej wyciągnąć je z lodówki około 3 godziny przed rozpoczęciem
przygotowywania ciasta, na przykład teraz gdy ciasto musi poleżeć w lodówce.
Po tym czasie przygotować masę twarogową : twaróg trzykrotnie
zmielić w maszynce. W dużej misce umieścić
masło i cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż
masa stanie się jasna i puszysta. Następnie cały czas ucierając dodać jajka, później
na kilka razy twaróg i na koniec mąkę.
Brzoskwinie odsączyć i
pokroić na mniejsze kawałki. Blachę o wymiarze 26x36 wyłożyć papierem do
pieczenia. Wyciągnąć jedną część ciasta i wylepić nią dno. Ponakłuwać w kilku
miejscach widelcem. Spód podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut
(powinien się lekko zarumienić). Na
ciasto wylać masę twarogową. Ułożyć na niej brzoskwinie.
Wówczas
przygotować piankę : białka umieścić w misce, ubić na
najwyższych obrotach na sztywno. Wówczas dalej ubijając dodawać stopniowo
cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być
sztywna i lśniąca. Piankę wyłożyć równomiernie na masę twarogową z
brzoskwiniami. Z lodówki wyciągnąć drugą cześć ciasta i zetrzeć na grubych
oczkach bezpośrednio na piankę. Piec w temperaturze 170 stopni przez około
60-70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez kilka
godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Zapisuje przepis, uwielbiam serniki w kazdej postaci 😊
OdpowiedzUsuń