Sernik z brzoskwiniami

Klasyczny sernik na kruchym cieście, z pyszną , wilgotną masą serową,  brzoskwiniami, pianką i kruszonką. Doskonały od święta i na co dzień. Należy przechowywać go w lodówce. Przez kolejne 2-3 dni nadal będzie smakował znakomicie! 

sernik z brzoskwiniami

PRZEPIS NA SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



Ciasto :
450 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
5 żółtek


Masa twarogowa :
1 kg twarogu półtłustego
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 całe jajka
125 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Pianka :
5 białek pozostałych z jajek wykorzystanych do przygotowania ciasta)
100 g cukru pudru


Dodatkowo :
800 g brzoskwiń z puszki
cukier puder do posypania


Jak przygotować sernik z brzoskwiniami :


Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i zimne masło. Siekać nożem na bardzo małe kawałki. Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, obie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Wszystkie pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyciągnąć je z lodówki około 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, na przykład teraz gdy ciasto musi poleżeć w lodówce.

Po tym czasie przygotować masę twarogową : twaróg trzykrotnie  zmielić w maszynce. W dużej misce umieścić masło i cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie cały czas ucierając dodać jajka, później na kilka razy twaróg i na koniec mąkę.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Blachę o wymiarze 26x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć jedną część ciasta i wylepić nią dno. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Spód podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (powinien się lekko zarumienić).  Na ciasto wylać masę twarogową. Ułożyć na niej brzoskwinie.

Wówczas przygotować piankę : białka umieścić w misce, ubić na najwyższych obrotach na sztywno. Wówczas dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być sztywna i lśniąca. Piankę wyłożyć równomiernie na masę twarogową z brzoskwiniami. Z lodówki wyciągnąć drugą cześć ciasta i zetrzeć na grubych oczkach bezpośrednio na piankę. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.  


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

1 komentarz