Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym


Pyszne, soczyste pulpeciki  w sosie pomidorowym podane z makaronem spaghetti. Prawdziwa uczta we włoskim stylu! :) Doskonałe, smaczne danie, które szczególnie zasmakuje dzieciom :).

spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

 (6 porcji)



Pulpeciki :
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej


Sos :
750 ml passaty pomidorowej
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki bazylii
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
oliwa


Dodatkowo :
ok. 80-100 g spaghetti na osobę
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
parmezan




Jak zrobić spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym :


Najpierw przygotować sos : cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, smażyć przez 1-2 minuty, wlać passatę, dodać oregano, bazylię, cukier i dużą szczyptę soli. wymieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut.

Następnie przygotować pulpety : cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Przełożyć do dużej miski, dodać mięso, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to rękoma. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej, jeśli zbyt sucha odrobinę zimnej wody. Formować małe pulpeciki i układać na dużym talerzu. Na patelni rozgrzać olej, pulpeciki obtoczyć w mące i krótko smażyć z obu stron (po 1-2 minuty na stronę). Przełożyć do sosu, gotować przez kilka minut razem. Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Na talerze nakładać makaron, następnie polać sosem z dodatkiem pulpecików, całość posypać startym parmezanem.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz