Pyszne, soczyste
pulpeciki w sosie pomidorowym podane z
makaronem spaghetti. Prawdziwa uczta we włoskim stylu! :) Doskonałe, smaczne
danie, które szczególnie zasmakuje dzieciom :).
PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Pulpeciki
:
400 g mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sos
:
750 ml passaty
pomidorowej
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki bazylii
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
oliwa
Dodatkowo
:
ok. 80-100 g spaghetti
na osobę
mąka do obtoczenia
pulpetów
olej do smażenia
parmezan
Jak zrobić spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym :
Najpierw
przygotować sos : cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić
w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić
cebulę z czosnkiem, smażyć przez 1-2 minuty, wlać passatę, dodać oregano,
bazylię, cukier i dużą szczyptę soli. wymieszać, doprowadzić do zagotowania,
zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Następnie
przygotować pulpety : cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić
w drobną kostkę, czosnek wycisnąć. Przełożyć do dużej miski, dodać mięso,
jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to
rękoma. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej, jeśli zbyt sucha
odrobinę zimnej wody. Formować małe pulpeciki i układać na dużym talerzu. Na
patelni rozgrzać olej, pulpeciki obtoczyć w mące i krótko smażyć z obu stron
(po 1-2 minuty na stronę). Przełożyć do sosu, gotować przez kilka minut razem.
Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Na talerze nakładać makaron, następnie
polać sosem z dodatkiem pulpecików, całość posypać startym parmezanem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz