Tabbouleh inaczej
sałatka libańska to klasyk kuchni arabskiej. Jest lekka, dużo w niej warzyw i
natki pietruszki, całość dopełnia cytrynowo - czosnkowy dressing. Można
przyrządzić ją również z kaszy bulgur, ja osobiście wolę kuskus. Jeśli chcecie
dodajcie do niej też trochę posiekanej mięty. Można traktować ją jako
samodzielne danie lub dodatek, np. do dań z grilla.
PRZEPIS
NA TABBOULEH
(2 porcje)
Składniki :
½ szklanki suchej kaszy
kuskus
½ cebuli
1 pomidor
½ świeżego ogórka
½ czerwonej papryki
½ pęczka natki pietruszki
Dressing
:
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Jak
zrobić tabbouleh :
Kuskus wsypać do dużej
miski, przygotować według informacji na opakowaniu. Cebulę i ogórek obrać.
Wszystkie warzywa tj. cebulę, pomidor, ogórek i paprykę pokroić w niedużą
kostkę, wsypać do małej miski, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Natkę
pietruszki posiekać. Przygotować dressing : do małej miseczki wlać oliwę i sok
z cytryny, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dużą szczyptę soli i pieprzu,
dokładnie wymieszać. Do gotowego, wymieszanego i ostudzonego kuskus dodać
warzywa, dressing i posiekaną natkę, wymieszać, nakładać do miseczek.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuń