Truskawki zapiekane pod
kruszonką to nic innego jak fantastyczny i ekspresowy w przygotowaniu angielski
deser o nazwie crumble. Truskawki są miękkie i ciepłe, kruszonka słodka i
chrupiąca. Bardzo proste i bardzo smaczne!
PRZEPIS NA TRUSKAWKI ZAPIEKANE POD
KRUSZONKĄ
Składniki
:
500 g truskawek
50 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
30 g płatków migdałów
Jak
zrobić truskawki zapiekane pod kruszonką :
Truskawki umyć, wyciąć
szypułki. Małe pozostawić w całości, duże przekroić na pół. Owoce umieścić w
naczyniach do zapiekania (u mnie to 4 kokilki o średnicy 11 cm). Do miski
wsypać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie
rozcierać między palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstaną grudki.
Wówczas dodać płatki migdałów, wymieszać. Gotową kruszonką posypać owoce w
kokilkach. Piec w temperaturze 200 stopni na funkcji góra-dół przez około 20
minut (kruszonka powinna się lekko zarumienić a truskawki zmięknąć).
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńIdealny deser ;)
OdpowiedzUsuń