Fantastyczna zapiekanka
z ryżem, kurczakiem i mnóstwem warzyw! Całość zapieczona oczywiście pod
ulubionym żółtym serem. To dość szybkie w przygotowaniu danie, myślę, że
uwiniecie się z całością w 20 minut, a w czasie kiedy zapiekanka siedzi w
piekarniku (45 minut), możecie zrobić coś dla siebie (albo posprzątać :)) ).
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ RYŻOWĄ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki
:
100 g ryżu do risotto
1 pojedyncza pierś z
kurczaka
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
¾ cukinii
400 g krojonych pomidorów
z puszki
230 ml wody
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
3 łyżeczki ziół
prowansalskich
2 duże garście
startego, żółtego sera
oliwa
cukier
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami:
Cebulę i czosnek obrać,
cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Paprykę pokroić na kawałki o
wielkości około 2,5 cm, cukinię pokroić w grubsze plastry, następnie przekroić
na cztery. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni (28 cm będzie
w sam raz) rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po 1 minucie dodać czosnek, smażyć
przez chwilę i wrzucić kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zmieni
kolor. Wówczas wsypać ryż, smażyć razem przez 1 minutę, dodać pomidory i wodę,
dużą szczyptę cukru i soli, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać
paprykę, cukinię, posiekaną natkę, zioła prowansalskie, dwie duże szczypty soli
i jedną pieprzu. Wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Przelać do pasującego
naczynia żaroodpornego (moje ma średnicę 20 cm, wysokość 10; naczynie
musi być trochę większe bo ryż napęcznieje podczas pieczenia), wyrównać, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 200
stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, ściągnąć folie, posypać wierzch
startym serem i piec jeszcze 15 minut (aż cały ser się rozpuści i zapiecze).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz