Pyszna, lekka zupa
pieczarkowa z makaronem na bulionie z kurczaka. Można ją gotować przez cały
okrągły rok! Podczas jej przygotowywania pamiętajcie o tym, żeby dobrze
doprawić pieczarki podczas smażenia, to one nadają smak całej zupie :).
PRZEPIS
NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ Z MAKARONEM
(8
porcji)
Składniki
:
2 ½ l bulionu z
kurczaka
750 g małych pieczarek
1 duża cebula
4 marchewki
3 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
drobny makaron
Jak
zrobić zupę pieczarkową z makaronem :
Cebulę i marchewki obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w plastry lub półplasterki. Pieczarki umyć,
pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebule, smażyć
2-3 minuty, dodać pieczarki, oprószyć dużą szczypta soli i pieprzu. Smażyć przez
kilka minut, aż przestaną być surowe i puszczą wodę. Posmakować i doprawić. W
garnku podgrzać bulion, dodać całą zawartość patelni (pieczarki z cebulą i
płynem z pieczarek) oraz marchew. Gotować około 10 minut (aż marchew zrobi się
miękka). Makaron ugotować w osobnym garnku. Zupę nakładać do misek, dodać
makaron, posypać posiekaną natka pietruszki.
O mniam, dawno takiej nie jadlam☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy!
OdpowiedzUsuń